Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungersk bokhandel bötfälls – på grund av oskyddad bok om samkönat par

Bokhandeln fick höga böter för att de sålde en bok på fel sätt. - Spela upp på Arenan

I Ungern får minderåriga inte ta del av innehåll som beskriver homosexualitet. En bokhandelskedja har fått rekordstora böter för att de lade fram en bok om ett samkönat par på sin ungdomsavdelning, utan att täcka in den i plast.

Den oberoende bokhandelskedjan Líra i Ungern har fått böter på 32 000 euro för att ha sålt ett verk på fel sätt.

På bokhandelns ungdomsavdelning hade de ställt fram ett populärt verk som handlar om ett homosexuellt par. Problemet var att de inte hade lindat in böckerna i genomskinlig plast, vilket måste göras så att minderåriga inte kan bläddra i böcker som beskriver homosexualitet.

Kedjans kreativt ansvariga Kristián Nyáry kritiserar beslutet.

– Att någon annan skulle bestämma vad 16–17-åringar får läsa är helt orealistiskt, säger han.

Regeringen kritiseras för diskriminerande lagar

Ungerns regering har stramat åt riktlinjerna för sexuella minoriteter. Regeringen har genomfört lagar som kritiseras starkt av såväl människorättsorganisationer som europeiska politiker. Kritikerna menar att de nya lagarna diskriminerar minoriteter.

Den så kallade barnskyddsförordningen godkändes år 2010. Sedan dess har det varit förbjudet för innehåll som beskriver homosexualitet att vara tillgängligt för minderåriga. Det får alltså inte visas på tv, i filmer eller i böcker som barn kan komma åt, och det är orsaken till att Líra fick böter för att inte ha virat in boken i plast.

Sedan förordningen godkändes är det också förbjudet att lära ut information om HBTIQ+ i skolorna i Ungern.

Barnskyddsförordningen är en del av ett helhetsprogram som regeringen har genomfört, där också bland annat straffen för sexuellt utnyttjande av barn blir strängare. Det har kritikerna tagit fasta på. De argumenterar att programmet stämplar queerpersoner och könsminoriteter, och sätter ett likamedtecken mellan dem och pedofiler.

Otydliga riktlinjer

Lagen förbjuder också allmänna beskrivningar av sexualitet för en minderårig publik. Förbudet kan alltså täcka en stor del av litteraturen.

Lírakedjans kreativt ansvariga Kristián Nyáry menar att det finns många detaljer som är otydliga i lagen.

– I praktiken är problemet att bokhandlarna själva skulle tvingas att bestämma vilka böcker som påverkas av lagen och vilka som inte gör det. Bibeln nämner också homosexualitet, säger Nyáry.

Han säger att Líra inte har några planer på att börja linda in böcker i plast, och att de kommer att överklaga böterna.

Källa: AP