Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pop-up museum vill samla människors upplevelser av Dalsbruk: ”Tanken är att vem som helst ska kunna delta och skapa något gemensamt”

Äldre kvinna i röda glasögon.
Bildtext Susanne Ådahl har fyndat på loppis och visar exempel på föremål som ska skapa diskussion i samband med pop-up museet i Dalsbruk.
Bild: Jesper Alm / Yle

Socialantropologen och lektorn Susanne Ådahl jobbar till vardags på Arcada men är nu på Kimitoön där hon vill skapa ett mervärde genom dialog mellan olika människor och deras upplevelser om bruket.

– Vi bjuder in människor till museet dit de kan hämta föremål som de anser att påminner dem om orten, säger Ådahl. Det behöver inte vara något fint eller antikt utan kan egentligen vara vad som helst som de kopplar an till Dalsbruk.

Det kan enligt Ådahl handla om deras hemort eller om orten som de som turister har besökt och upplevt.

– Sedan diskuterar vi med besökarna om det föremål de har hämtat med sig och vilka tankar det väcker, säger Ådahl. Det här är ett sätt att skapa sammanhållning mellan människor som befinner sig på en viss ort som i det här fallet är Dalsbruk.

Dalsbruk som ort har gått igenom många förändringar

Ådahl intresserade sig för orten Dalsbruk eftersom det lilla brukssamhället har genomgått många förändringar. Inte minst efter att FN-Steel, eller i folkmun fabriken gick omkull för elva år sedan.

– Orten söker på sätt och vis sin identitet på nytt och det här är ett sätt att tillsammans skapa den viktiga dialog som behövs för att föra samhället vidare, säger Ådahl. Vi ska dokumentera det som sker och på sikt så ska andra kunna ta del av de berättelser som vi skapar i samband med museet och de besökare som deltar.

En bit slaggsten.
Bildtext Föremål som påminner människor om Dalsbruk kan handla om så vardagliga ting som den här slaggstensbiten.
Bild: Jesper Alm / Yle

Ådahl betonar att det inte behövs förkunskaper för dem som deltar under lördagen utan tröskeln för att delta ska vara väldigt låg.

– Det jag är intresserad av är personens egna erfarenheter och minnen. Deras upplevelser helt enkelt och tillsammans kan vi sedan skapa något nytt genom dialog med andra.

Enligt Ådahl är den lokala identiteten mycket viktigt på många olika håll och nu vill hon med andra utreda om det här är ett sätt att skapa diskussion kring dessa frågor.

– Jag anser att det är viktigt att diskutera identitet och samhörighet och speciellt relevans. Föremålen som personerna tar med sig är enbart ett sätt att inleda diskussionen och berättelsen som vi tillsammans kan gå vidare med.

Hur vill vi att Dalsbruk ser ut i framtiden?

Ådahl hoppas själv att pop-up museet ska ge mersmak för diskussioner. Det är genom dialog och samhörighet man kan skapa något nytt där alla känner att de hör hemma.

– Jag hoppas att de diskussioner som uppstår kan ge upphov till fler diskussionstillfällen i framtiden där ortsbor och turister tillsammans diskuterar hur man vill att Dalsbruk ska se ut i framtiden, säger Ådahl. Hur kan vi tillsammans skapa något bättre och hur kan dialogen föra oss vidare?

Olika minnesföremål i olika färg.
Bildtext Ådahl hoppas att de som deltar under lördagen hämtar med sig intressanta saker men det viktigaste är historierna och upplevelserna skapar dialog som för framåt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Museet är öppet för alla på Dalbruks torg på lördag mellan 12 och 14.

– De som tar med sig saker och är på väg får gärna komma lite tidigare eftersom vi nog är där och bygger upp tältet, säger Ådahl. Men jag betonar att alla ska känna sig välkomna och att det inte krävs någon som helst förhandskunskap att delta.

Diskussion om artikeln