Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Cavalier och fransk bulldog ska korsas med andra hundraser för att bli friskare: ”Finns ingen garanti för att det blir en succé”

Uppdaterad 06.08.2023 09:31.
Cavalier och fransk bulldogg ska korsas med andra hundraser för att bli friskare - Spela upp på Arenan

Hundraserna cavalier king charles spaniel och fransk bulldog är populära sällskapshundar, men de har allvarliga hälsoproblem. Därför ska raserna nu korsas med andra raser för att förbättra hundarnas livskvalité.

– Det är inte fråga om att skapa nya raser. Vi vill helt enkelt att hundar med problem ska få chansen att må bättre, säger Kirsi Sainio, ordförande för Finska Kennelklubbens avelsvetenskapliga kommitté.

Att korsa hundraser är ingenting nytt. Det har pågått i flera decennier för att hundarna ska få nya egenskaper. För en del raser har avelsbasen blivit väldigt smal, vilket kan leda till hälsoproblem.

– Många brakycefala raser har problem, det vill säga hundar med platt huvud och nos. Cavalier king charles spaniel har hjärtproblem som i stort sett drabbat hela populationen, och deras huvud är för litet i förhållande till hjärnan.

Enligt Sainio är problemen så pass allvarliga att de inte går att avla bort – något som också är aktuellt när man försöker få friskare hundar. Då väljer man individer som har bättre hälsa för att utveckla rasen i en hälsosammare riktning.

En liten svart hund med lång päls och bruna ögonbryn och brun nos.
Bildtext Hundrasen cavalier king charles spaniel har ett litet huvud i förhållande till hjärnan – och därför drabbas en del individer av neurologiska bekymmer.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Vilka raser kan korsas?

Innan rasprojekten för cavalier king charles spaniel och fransk bulldog godkändes behövde Kennelklubben och rasföreningarna fundera över vilka raser som lämpar sig för raskorsning.

– De får inte ha samma hälsobekymmer som cavalier king charles spaniel, och de ska passa ihop med hundens övriga egenskaper, säger Lotta Allén-Ollas från Cavalierföreningen.

– Cavalier king charles spaniel är en glad och öppen ras som tycker att allt är roligt och det vi behålla.

Tibetansk terrier, dansk-svensk gårdshund, papillon, beagle, och eventuellt mellanpudel och japansk spets är aktuella korsningsalternativ för rasen cavalier king charles spaniel.

Lotta Allén-Ollas är ute på promenad med sina två hundar i rosa koppel.
Bildtext Lotta Allén-Ollas har sju cavalier king charles spaniels, och hittils har de hållt sig rätt så friska - men de äldre hundarna har drabbats av hjärtproblem.
Bild: Petteri Bülow / Yle

För fransk bulldog är american staffordshire terrier, jack russel terrier, tysk spets och papillon alternativ.

– Vi vet inte om de blir friskare med raskorsningen. Det här är något vi inte provat på tidigare, och valparna är under noggrann uppsikt hela livet, säger Allén-Ollas.

Raskorsningsprojekt för hundar är tidskrävande projekt. Därför går det ännu inte att säga hur väl olika kombinationer fungerar – eller om de eventuellt kan leda till andra problem.

Är målet att det helt och hållet blir en annan hund?

– Annan och annan, om man läser rasstandarden för till exempel cavalier king charles spaniel så beskrivs en spaniel, med ett annat huvud än vad rasen nu har. Vi har med tiden ändrat på rasen utan att se på rasstandarden, säger Sainio.

Projektet har mött kritik

I Norge har man gått in för att helt förbjuda avel för cavalier king charles spaniels och engelska bulldoggar.

På Finska Kennelklubben tror man att det kan leda till andra problem.

– Människor kanske fortsätter avla raserna utan att registrera dem. Vem är det då som kontrollerar hundarnas hälsa, frågar sig Sainio.

Hon berättar att raskorsningsprojekten också mött på en hel del kritik.

– Många tycker att vi gör ont åt de renrasiga hundarna. Det finns ingen garanti för att det blir en succé, men om vi inte tar chansen kanske vi förlorar raserna helt och hållet. Vi har kommit till en viss gräns och någonting måste göras.

Diskussion om artikeln