Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Medelålders man och kvinna hotade och misshandlade flickor på stan i Grankulla och Esbo – påstår själva att de inget minns

U-tåget passerar Grankulla station.
Bildtext Ett flertal ungdomar har hotats och misshandlats i Grankulla.
Bild: Yle / Ted Urho

Västra Nylands tingsrätt har behandlat ett fall där två på 1960-talet födda personer i flera etapper har misshandlat och hotat minderåriga ungdomar på järnvägsstationerna i både Grankulla och Esbo.

Det gäller en man och en kvinna som har betett sig aggressivt mot ungdomarna.

De olika fallen har utspelats mellan åren 2018-2020.

Sammanlagt berörs en grupp minderåriga personer och deras vårdnadshavare som råkat ut för paret. I några av fallen fanns enligt åklagaren skäl att misstänka att en 14-årig flicka hade orsak att vara rädd för sin säkerhet och att hon var i allvarlig fara.

Hon hade stött på paret i Esbo centrum tillsammans med en vän. De hade i ett tidigare skede redan betett sig aggressivt mot henne så hon flydde in i en mataffär och kallade på hjälp.

Hotade att slita upp halsen och slänga under tåget

Situationen i Esbo utmynnade i att vakter kallades till platsen. Under situationen hade mannen hotat med att skära upp strupen på henne och slänga henne under tåget.

Samma hot upprepades senare i Grankulla då samma flicka hade stött ihop med paret på tågstationen. Medan hon flydde undan dem ropade de att de skulle sparka henne och slänga henne på tågrälsen medan de jagade henne.

Flickan lyckades ringa sin mamma som kom till platsen. Medan mamman ringde nödcentralen uppträdde paret aggressivt mot henne och försökte knuffa undan henne för att komma åt dottern.

Slagen träffade främst överkroppen

En annan minderårig flicka råkade också ut för den kvinnliga personen i Grankulla i november år 2020. Hon hade knuffat flickan och försökt slå henne. Flickan hade lyckats skydda sig någorlunda och slagen träffade henne främst i underarmar och axlar.

Några dagar senare hade samma flicka blivit hotad till livet av kvinnan som då hotade med att slänga flickan på tågrälsen.

Paret påstår att de ingenting minns

Fallen var flera än så och till sitt försvar påstår paret sig inte minnas någonting alls av det påstådda. Kvinnan hävdar dessutom att hon inte ens var närvarande alla gånger.

Mannen döms till böter av olika valörer och ersättning för två fall av olaga hot.

Kvinnan döms för olaga hot och misshandel, till böter och ersättning åt sina offer.

Domarna har inte vunnit laga kraft.