Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa festival är igång för åttonde gången: ”Carola Häggkvist lockade mig mest”

Artisten Suvi Teräsniska invigde Vasa Festival på torsdagen. - Spela upp på Arenan

Från torsdag till lördag blir det mat, musik och fest i Inre Hamnen i Vasa när Vasa Festival pågår. Arrangörerna säger att biljetterna gått bra åt de senaste veckorna efter en trög start, och de har förberett sig så gott det går på ostadigt väder.

– Det är Carola som drog hit mig mest. Det är helt klart toppen. Tommy tycker om mig väntar jag på, jag blir missnöjd om den inte kommer, berättar Patrik Ranta i biljettkön till Vasa Festival.

Svenska Carola Häggkvist är en av huvudartisterna på årets upplaga av Vasa Festival. Förutom Carola är det också Käärijä och Apulanta som lockat de festivalbesökare som Yle Österbotten pratar med på torsdagen när festivalen precis startat.

Profilbild av manlig festivalbesökare med solglasögon
Bildtext Patrik Ranta tycker att det är klart man kör på när något händer hemma i Vasa, och speciellt var det Carola som lockade av artisterna.
Bild: Izabella Fant / Yle

– Stämningen är bra, vi kommer rakt från jobbet så vi väntar på en drink i handen, säger Felicia Rosendahl och Ellen Randström strax efter att portarna till festivalen öppnats.

Hur har ni förberett er för årets festival?

– Regnjackan är med. Efter ifjol är man redo, när det ösregnade och allt avslutades, säger Randström.

Profilbild av två kvinnliga festivalbesökare
Bildtext Felicia Rosendahl och Ellen Randström ser fram emot artisterna Carola, Käärijä och Apulanta på festivalen. De är förberedda på alla väder med regnjackor och flera lager kläder.
Bild: Izabella Fant / Yle

Förra året fick festivalen avbrytas under sista kvällen på grund av hårda vindbyar. Även i år ser väderleken rätt ostadig ut under helgen, men trots en störtskur strax innan portarna öppnades så är producenten och utvecklingsdirektören på Nordic Live Productions, Matias Rosström, försiktigt optimistisk.

– Väder är sådant som man aldrig kan veta hur det blir, man kan bara försöka förbereda sig på bästa möjliga sätt. Det var jättesynd ifjol när vi måste avbryta. Men det var en säkerhetsrisk. Vi hoppas att det inte ska upprepas i år. När man ser på vindprognoserna så ser det inte ut att finns risker just nu.

Hur har ni förberett er vädermässigt?

– Alla tält är väldigt säkert byggda och med tillräckliga vikter. Vi har också försökt placera saker strategiskt så att till exempel matbyn är belägen under träd som skyddar för regn. Och så får man köpa regnrockar. Det är varmt i luften så lite sommarregn skadar inte, säger Rosström.

Porträttfoto av festivalbesökare
Bildtext Matias Nivukoski tycker det är synd att det är regnigt, men eftersom det är varmt gör det inte så mycket.
Bild: Izabella Fant / Yle

Festivalarrangören: Biljettförsäljningen har dragit igång de sista veckorna

Ännu i juni gick det trögt med biljettförsäljningen. Nordic Live Productions, som arrangerar festivalen, meddelade också om avbokade artister eftersom man tog bort en scen under torsdagen för att spara pengar.

De senaste veckorna har det däremot sett bättre ut, enligt Rosström.

– Ännu för några veckor sen var det lite spänt, men de sista veckorna har det dragit bra och slutresultatet kommer vi nog vara väldigt nöjda med. Tusentals pratar vi nog men några exakta siffror uttalar jag mig inte om ännu, säger han.

Festivalfunktionär i mörka kläder
Bildtext Matias Rosström är utvecklingsdirektör och producent vid festivalarrangören Nordic Live Productions. Han säger att de haft en hektisk vecka, men att arrangemangen överlag löpt på bra.
Bild: Izabella Fant / Yle

– Vi har en bra lineup med artister, bra inhemska och stora svenska namn som jag tror lockar en bred publik. Jag tror att det blir en lyckad festival i år.

Det finns bra matförsäljning och det är lätt att mingla när det är stort område. Och det är väldigt tvåspråkigt.

Felicia Rosendahl och Ellen Randström.

Det är åttonde gången som Vasa Festival ordnas och förutom musiken är det också umgänget som lockar besökare.

– Jag har tyckt om festivalen, det finns bra matförsäljning och det är lätt att mingla när det är stort område, säger Felicia Rosendahl.

– Och det är väldigt tvåspråkigt, vilket är kul, tillägger Ellen Randström.

Förra året lockade festivalen över 26 000 besökare under tre dagar.

Diskussion om artikeln