Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Siktar på att springa karriärens bästa lopp under VM – en lugn Nathalie Blomqvist åker till Budapest: ”Jag blev lättad när beskedet kom”

Nathalie Blomqvist på pressträff.
Bildtext Nathalie Blomqvist tyckte det blev en onödigt spännande väntan på besked om hon får en plats i VM-truppen.
Bild: Lehtikuva

Det blev en oviss väntan för Nathalie Blomqvist på om hennes rankingpoäng skulle räcka till en VM-biljett. Men en plats på startlinjen till VM på 1 500 meter blev det för IK Falken löparen, visserligen med minimal marginal.

För IK Falkens Nathalie Blomqvist blev det en oviss väntan efter Kalevaspelen som avgjordes förra helgen.

I Kalevaspelen nådde hon inte den önskade tiden, och det var osäkert om hennes rankingpoäng skulle räcka för att delta i VM.

Men under onsdagen klarnade det, och hon kvalade in till VM med sina rankingpoäng.

En lättad Nathalie Blomqvist svarade när Yle Sporten ringde upp henne.

Nathalie Blomqvist berättade också att hon och Camilla Richardsson åt lunch och spänt uppdaterade sina telefoner för att se om deras VM-ranking var tillräcklig, när beskedet väl kom.

– Det var ganska spännande, mer spännande än vad jag hade tänkt mig före säsongen, men jag blev väldigt lättad när beskedet kom, berättar Blomqvist.

Träning på hemmaplan är VM-receptet

Nathalie Blomqvist har inget träningsläger inbokat utan satsar på träning hemma inför VM.

– Det blir träning hemma som gäller. Men det finns också en tävling i Manchester som blir min sista start före VM i Budapest. Eftersom jag inte har sprungit så många lopp i sommar passade den här tävlingen bra, fortsätter Blomqvist.

I Manchester ser det ut att bli ett starkt startfält med både Sara Lappalainen och svenskan Yolanda Ngarambe på väg dit.

– Jag siktar på att springa en hård tid och hoppas på ett jämnt och bra lopp. Mitt personliga rekord är från Manchester förra året, så jag har goda erfarenheter från platsen och hoppas på att sätta ett nytt personligt rekord där.

Nathalie Blomqvist springer 1500 meters försöket i U23-EM.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Målsättningen är enkel

Målsättningen för VM är kristallklar. Blomqvist siktar på att springa sitt bästa lopp i karriären under VM-tävlingarna.

Hon kvalade in till tävlingarna på plats nummer 53 av 56 löpare, men hon hoppas på en bättre placering i resultatlistorna.

– Jag ska försöka springa mitt bästa lopp i karriären, och försöka klättra några placeringar och så får vi se hur långt det räcker.

Försöksheaten på 1 500 meter löps lördagen den 19 augusti.

Yle sänder Friidrotts-VM i Budapest som avgörs 19 till 27 augusti.

Diskussion om artikeln