Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Basturestaurangen i inre hamnen är ännu inte klar – trots att Vasa Festival-biljetter såldes där middag på restaurangen ingick

Ravintola Meri. Vasa 03.05.2023
Bildtext Basturestaurangen byggs vid inre hamnen i Vasa och skulle enligt planen ha stått klar redan för ett år sedan.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Bygget av basturestaurangen Meri i Vasa pågår ännu. VIP-biljetter till Vasa Festival marknadsfördes där det ingick en middag i den nya restaurangen. De som köpt biljett får en ersättningsmiddag, enligt arrangören.

På torsdag inleddes tredagarsfestivalen Vasa Festival i inre hamnen i Vasa.

Till evenemanget hade det sålts vip-biljetter, där en trerättersmiddag utlovades på den nya basturestaurangen Meri, som ligger intill festivalen.

På torsdag berättar Tommi Mäki, som både är restaurangens vd och arrangör för Vasa Festival, att basturestaurangen tyvärr inte hann bli färdig till festivalen.

– Vi försökte sätta tidtabellen så att restaurangen skulle vara färdig till festivalen och att bastun och terrassen skulle ha öppnats senare.

De som köpt biljett för middag på Meri ska enligt Mäki ersättas med en middag på Strampen. Han säger att vip-biljetterna har varit efterfrågade.

– Alla har kontaktats och saken har ordnats. De som påverkats har blivit nöjda.

Mies seisoo Vaasan sisäsatamassa ison bändilavan edessä
Bildtext Basturestaurangens vd, Tommi Mäki, vill inte ge något slutdatum för byggprojektet. Men säger att den byggs spik för spik och skruv för skruv.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Mäki: Basturestaurangen ska kunna användas vid framtida festivaler

Tanken var att Basturestaurangen Meri skulle ha öppnat för redan ett år sedan. Orsaken till att bygget försenats är speciellt det att byggnadskostnaderna stigit. Det har gjorts fel i beräkningarna, säger Mäki.

– Det här är det största projekt som vi tagit oss an. Följande kommer vi att kunna göra märkbart bättre.

Mäki försäkrar att basturestaurangen ska kunna användas vid framtida festivaler.

– Det finns få festivalområden där man kan bada bastu och simma i havet. I framtiden ska det bli en del av Vasa festival.

Han vill ändå inte säga något datum för när byggprojektet ska vara klart.

– Det handlar inte bara om ett sommarställe. Där finns 200 platser inomhus och en stor bastuavdelning, en uppvärmd pool på vintern och möjligheter till vinterbad.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel: ”Saunaravintola Vaasan Sisäsatamassa ei valmistunut festivaaleille – Tapahtumajärjestäjä: vip-lipun ostaneille luvassa korvaava illallinen” av Jaana Mattila och Antti Haavisto.