Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Från undervisningschef till rektor på Sibbo institut – Hannu Ollikainen vill värna om medborgarinstitutets arv

Uppdaterad 07.08.2023 06:38.
man i blå stickad väst
Bildtext Hannu Ollikainen har tidigare jobbat som undervisningschef, lärare och varit rektor för Sibbo gymnasium. Arkivbild.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Den nya rektorn för medborgarinstitutet i Sibbo kommer att basera sitt ledarskap på kommuninvånarnas önskemål för den fria bildningen. Regeringens nedskärningar kommer att föra med sig utmaningar.

– Jag har ännu inte hunnit vara många dagar på det nya jobbet, men hittills känns det bra och intressant, säger Hannu Ollikainen.

Ollikainen började på sin nya tjänst som rektor vid medborgarinstitutet i början av augusti. Tidigare har han jobbat som undervisningschef i kommunen men också bland annat varit lärare och rektor för Sibbo gymnasium.

Ollikainen ser fram emot att skapa nära band med institutets kunder.

– Den fria bildningen är en sektor som jag inte har så mycket erfarenhet av, så det ska bli roligt att lära sig något nytt och komma ett steg närmare kunderna.

Närkontakten med kommuninvånarna kommer att synas i hur verksamheten kommer att styras. Ollikainen har tillsvidare ingen övergripande vision för institutet men strävar efter att utgå från kommuninvånarnas önskemål. Eventuella förändringar ska gynna kommuninvånarna.

– Institutet har starka traditioner i Sibbo och då är det viktigt att man värnar om det arvet, man ska inte vara för radikal och ändra alltför mycket på saker, anser Ollikainen.

Han vill vara lyhörd inför användarnas behov och tänker basera sina visioner för institutet på deras åsikter.

Ollikainens långvariga tid som undervisningschef ledde till att han ville testa på något nytt, och då kommundirektör Mikael Grannas föreslog den lediga tjänsten som rektor slog Ollikainen till efter att ha funderat en stund på saken.

– Det hänger egentligen ihop med kommunens organisationsförändring och jag har också funderat ett tag på att det skulle vara trevligt att prova på något annat.

Tre ingångar till ett gult stenhus med olika trädörrar.
Bildtext Sibbo institut har starka traditioner i kommunen. Arkivbild.
Bild: Leo Gammals / Yle

Ollikainen har själv gått en navigationskurs på medborgarinstitutet och känner många som har kopplingar till institutet, antingen genom att de deltagit eller hållit kurser där.

– Det är nog ett tag sedan jag gick navigationskursen och jag har länge funderat på att börja läsa tyska, men arbetslivet och andra förhinder har kommit emellan så nu skulle det ju vara bra att börja med det igen.

Regeringen ska skära ned i den fria bildningens budget med 25 miljoner euro. Följderna av det återstår att se.

– Jag kan inte direkt säga hur följderna kommer att se ut i Sibbo men antagligen kommer det att föra med sig utmaningar, och dom får man ju tackla sedan, säger Ollikainen.

Han ser ändå positivt på sin nya tjänst och kommer att ta med sig lärdomar från sina tidigare jobb.

– Det är massor att lära sig och det är ju alltid trevligt om man lyckas lära sig något nytt, även på lite äldre dagar.