Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domaren i det nya fallet är en mardröm för Trump

Uppdaterad 04.08.2023 00:45.
Rättsprocessen mot expresident Donald Trump börjar klockan 23 finsk tid. Du kan följa med händelseförloppet här! - Spela upp på Arenan

Den 61-åriga federala domaren är en liberal, svart kvinna som utfärdat hårda domar mot många av förövarna som var inblandade i stormningen av Kapitolium.

Tanya Chutkan har utsetts till att leda Donald Trumps senaste rättsfall.

Presidenter är inte kungar, bland annat det här sade den federala domaren Tanya Chutkan när hon för två år sedan satte stopp för Donald Trumps försök att hindra kongressen att få läsa dokument som rörde ex-presidentens roll i stormningen av Kapitolium i januari 2021.

Tanya Chutkan är en liberal, svart kvinna som har utfärdat en rad hårda fängelsedomar mot de Trumpanhängare, milismedlemmar och högerextremister som var inblandade i stormningen, skriver Dagens Nyheter.

Och nu Tanya Chutkan utsetts till domare i det viktigaste av de tre rättsfallen mot Donald Trump – det som rör just ex-presidentens inblandning i stormningen av Kapitolium och försöken att förhindra att Joe Biden certifierades som president.

USA:s expresident Donald Trump på ett kampanjmöte i Las Vegas den 8 juli.

Trump åtalas för att ha försökt kullkasta valresultatet 2020

Fyra åtalspunkter, tre av dem för konspiration.

Det är alltid något av ett slumpmässigt lyckohjul när federala domare utses i viktiga fall i USA. Processen sker via en sorts lotteriliknande process, så Trump kunde lika gärna ha fått en få en vänligt inställd, konservativ domare som han själv tillsatt. Men så blev det inte den här gången.

Det här är en mardröm för Trump, skriver Martin Gelin för Dagens Nyheter.

Trump inne i rättsalen och hör anklagelserna

Trump hörde åtalen mot honom i rättsalen. De rör hans verksamhet efter presidentvalet 2020.

Och Trump nekar till anklagelserna, på alla punkter.

Framför rättshuset har Trumpanhängare samlats för att visa sitt stöd.