Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump i rätten – nekar till att ha försökt kullkasta valet 2020

Sent på torsdag kväll finsk tid infann sig USA:s före detta president Donald Trump i rätten i Washington DC. Han nekade till anklagelserna om att ha försökt kullkasta resultatet av presidentvalet 2020. Han beskrev åtalet som ”förföljelse”.

Nu är USA:s förre president Donald Trump formellt anklagad för att ha försökt få resultatet av presidentvalet 2020 ogiltigförklarat.

Efter att hans privatplan landat på Ronald Reagan-flygplatsen i Washington DC, körde hans karavan med sirener och blåljus raka vägen till domstolsbyggnaden.

Trump gick in i byggnaden via en bakdörr och demonstranterna utanför fick knappt se skymten av honom.

Demonstranter utanför domstolen i Washington som protesterade mot Trump och anser att han försökte iscensätta en kupp.
Bildtext Demonstranter utanför domstolen i Washington som protesterade mot Trump och som anser att han försökte iscensätta en kupp.
Bild: Lehtikuva

Den federala domstolsbyggnaden ligger mellan kongressbyggnaden Kapitolium och Vita huset. I samma byggnad har över 1 000 av de Trumpanhängare som stormade Kapitolium den 6 januari 2021 redan åtalats och många av dem har dömts.

Trump nekade till alla brottsanklagelser

När Trump anlände till domstolen greps han formellt. Han fick lämna fingeravtryck och personuppgifter.

Trump fick åtalspunkterna upplästa för sig och fick svara om han ansåg sig skyldig eller inte.

USA:s expresident Donald Trump på ett kampanjmöte i Las Vegas den 8 juli.

Trump åtalas för att ha försökt kullkasta valresultatet 2020

Fyra åtalspunkter, tre av dem för konspiration.

Åtalspunkterna är allvarliga och handlar om hans förehavanden under de två månaderna efter hans förlust i presidentvalet 2020 och fram till stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.

  • Konspiration i syfte att bedra USA. Enligt den här åtalspunkten har Trump med sina medhjälpare försökt bedra USA i syfte att omkullkasta valresultatet 2020, genom medvetna lögner om valfusk.

  • Konspiration i syfte att hindra en officiell process. Åtalspunkten handlar om Trumps upprepade försök att stoppa eller underminera kongressens godkännande av valresultatet inför och under sessionen den 6 januari 2020.

  • Hindrande av och försök att hindra en officiell process. Också den här åtalspunkten handlar om Trumps försök att stoppa och störa sammanräkningen av elektorsrösterna.

  • Konspiration mot konstitutionella rättigheter. Här åtalas Trump för att ha försökt störa och hindra medborgarnas grundlagsenliga rättighet att rösta och få sin röst räknad.

Trump nekade till alla åtalspunkter med lågmäld röst. Sedan konstaterades att han släpps på fri fot på villkor att han inte har någon kontakt med vittnen, förutom i närvaro av biträde.

Så tackade Trump domaren Moxila Upadhyaya, som beslutade att den första rättegångsförhandlingen hålls den 28 augusti.

”En mycket sorglig dag för Amerika”

Trump uttalades sig alldeles kort för journalister på Ronald Reagan-flygplatsen innan han återvände till sin golfklubb i Bedminster, New Jersey.

- Det här är en mycket sorglig dag för Amerika, sa han.

Han sa att det också varit sorgligt att köra genom Washington DC och se stadens ”förfall”.

Han beskrev det senaste åtalet mot honom som politisk förföljelse.

– Det här är förföljelse av den person som leder med mycket, mycket betydande siffror i det republikanska primärvalet och leder tydligt över Biden. Så om du inte kan besegra honom, förfölj eller åtala honom, sa Trump.

Anhängare till Trump var samlades också utanför domstolen i Washington.
Bildtext Anhängare till Trump var också samlade utanför domstolen i Washington.
Bild: Lehtikuva

Källor: AP, BBC, DN, Yle