Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Problem med Ryssland och Uniper tynger Fortum – bolaget överväger sälja sin återvinnings- och avfallsverksamhet

Uppdaterad 04.08.2023 10:54.
 Flagga där det står Fortum
Bildtext Fortum vill satsa på ren energiproduktion i Norden.
Bild: Rinna Härkönen / Yle, Rupert Oberhäuser / AOP

Forum har kommit ut med en svagare än beräknad halvårsrapport. Mycket kan förklaras med ett tumultartat år som delvis kan förklaras med världsläget.

Energijätten Fortums omsättning under andra kvartalet landade på 1 368 miljoner euro jämfört med 2 552 miljoner euro under det första kvartalet.

Rörelsevinsten var 267 miljoner euro under det andra kvartalet jämfört med 855 miljoner euro det första kvartalet.

Jämförbar vinst före ränta, skatt, nedskrivning och amortering (EBITDA) för årets första sex månader föll till 344 miljoner euro. Det här var svagare än man hade räknat med, 364 miljoner euro.

Fortum återhämtar sig från ett tumultartat år där de bland annat tvingats ge över sitt problemtyngda tyska dotterbolag Uniper till den tyska regeringen. På det följde att Ryssland tog kontroll över företagets ryska tillgångar.

Fortum har tvingats skriva ner värdet på den ryska verksamheten med 1,7 miljarder euro till noll. Rubelns värde har försämrats ordentligt sedan Fortum köpte den ryska verksamheten år 2008, vilket orsakar förluster på 1,9 miljarder euro.

Fortum har krävt den ryska staten på skadestånd.

Verksamhet med fokus på återvinning kan säljas

I mars gick Fortum ut med en ny strategi där de strävar efter att lämna kriserna bakom sig och fokusera på den nordiska utsläppsfria energin.

Fortum meddelar att deras återvinnings- och avfallsverksamhet, kallad Cirkular Solutions, inte är kärnan i deras nya strategi och att de kommer att utreda den delen av företagets verksamhet.

Ett alternativ för den här verksamheten är försäljning. Cirkular Solutions sysselsätter 1 300 personer främst i Norden (Finland, Sverige och Danmark).

”De närmaste månaderna ser vi fram emot att fortsätta genomföra vår strategi som fokuserar på tillförlitlig, ren energiproduktion och en industriell utfasning av fossila i Norden”, säger Fortums vd Markus Rauramo.

Källor: Fortums halvårsrapport, pressmeddelande.