Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vapensmedsmästaren Matti ger omsorg och kärlek åt gevären: ”Det är viktigt att minst en gång om året komma ihåg att öppna sitt vapen”

Uppdaterad 10.08.2023 13:53.
Vapensmed som fixar ett gevär.
Bildtext Matti Talvitie tar hand om jägarnas gevär med omsorg och respekt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Inför jaktsäsongen är det viktigt att se över sina gevär så att de fungerar smärtfritt då skottet ska avfyras. Vissa gånger kan det löna sig att föra geväret till vapensmeden som kan sin sak.

– Jägarna vill ofta att jag ska serva gevären trots att jag ser att det inte lönar sig utan skulle bli billigare att köpa ett nytt, säger vapensmedsmästaren Matti Talvitie i Sagu. Men jag vet som verksam skytt att ens gevär kan bli en kär ägodel som man inte vill kassera så jag gör mitt bästa.

Talvitie har ett förflutet inom militären men är också verksam tävlingsskytt och har klarat sig väldigt bra i prickskyttetävlingar. Butiken flyttade han från Kimitoön 1993 och har nu i drygt 30 år drivit sin butik på landsbygden i Sagu.

Vapensmed visar upp patronlager.
Bildtext Patroner finns så det räcker på hyllorna i den lilla vapenaffären.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Jag har fått en stor del av min kunskap i det militära men har också specialiserat mig och kan nu titulera mig vapensmedsmästare, säger Talvitie. Dessutom har gevär och skytte alltid varit ett stort intresse så det är fint att jag kan slå samman min hobby till ett jobb.

”Jägarna tar i princip väl hand om sina vapen”

– De flesta jägare tar väl hand om sina vapen men sedan ibland dyker det upp sådana här, säger Talvitie om ett halvautomatgevär som tydligen inte har öppnats på nästan tio år. Nu måste jag varsamt försöka öppna geväret och reparera och serva det som är möjligt.

En söndrig gevärskolv.
Bildtext Den här träkolven kan ännu räddas men det är kanske inte alltid värt att reparera allt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Med van hand lyckas Talvitie reparera gevärets träkolv och ta upp delarna och olja dem innan han kan meddela kunden att vapnet igen är i funktionsdugligt skick.

Vapensmed som fixar jaktgevär.
Bildtext För att lyckas reparera vapen krävs det en hel del fingerfärdighet.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Det var tyvärr lite rostigt så en del av geväret gick sönder då jag öppnade det men som tur är går det ännu att fixa, säger Talvitie. Det krävs lite precision och lim men nog ska det här geväret också fås i skick.

En säkerhetsaspekt att gevären är i gott skick

Då jakten inleds är det viktigt att se över sin utrustning och göra de reparationer som krävs. Enligt Talvitie är det en säkerhetsaspekt att vapnet fungerar som det ska då skottet ska avfyras.

– Det är viktigt att minst en gång om året öppna upp sitt vapen och smörja in de rörliga delarna, säger Talvitie. Dessutom blir gevären rätt så smutsiga då de används och till sist slutar de att fungera som de ska om de inte servas.

En oljig vapenholk.
Bildtext Då gevären används blir de smutsiga med tiden och kan rentav sluta fungera påminner Talvitie som här öppnat ett gammalt gevär.
Bild: Jesper Alm / Yle

Men de som är vana jägare och ofta deltar i jakten kan nog de här sakerna poängterar Talvitie.

Kikarsikten och ljuddämpare vanliga

Vid jakten är det viktigt att veta att geväret verkligen fungerar som det ska betonar Talvitie som gärna också monterar kikarsikten och ljuddämpare på gevären.

– Kikarsiktet är viktigt då det blir mörkare och du ska veta att skottet som avfyras prickar rätt, säger Talvitie. Siktet hjälper dessutom till att garantera att jägaren vet vad hen skjuter eller åt vilket håll djuret springer efter avfyrat skott.

Vapensmed i sitt esse.
Bildtext Det är viktigt att ta hand om sina vapen och det gör de flesta, anser Matti Talvitie.
Bild: Jesper Alm / Yle

Ljuddämparen dämpar som namnet säger både ljudet och rekylen men tar också bort eldflamman från gevärsmynningen.

– Det är kanske inte känt för alla att den gör just det men flamman försvinner eller blir mindre, säger Talvitie. Det är viktigt då man använder sig av kikarsiktet som i sin tur förstärker ljuskällor, så för att inte för en tid bli blind vid avfyrning är det bra att ha både kikarsikte och ljuddämpare.

Vapensmedsmästaren sätter vapnet i skick till jakten

5:40