Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett nytt mikrobryggeri öppnar på Kimitoön i höst: ”Vi håller på att bli Finlands alkoholmecka vilket är väldigt fint”

Uppdaterad 06.09.2023 12:51.
person som tvättar ett bryggeri kärl
Bildtext Jonas Sahlberg är vd på Kimito Brewing och glad att det kommer fler bryggerier till orten.
Bild: Arash Matin / Yle

Förutom de två mikrobryggerier som redan finns på orten så finns det planer på att öppna ett tredje bryggeri på Kimitoön senare i höst. Att brygga öl och cider blir allt populärare.

– Bygglovsansökan är inlämnad och vi har redan en lokal och den utrustning som vi behöver för att göra öl, säger företagaren Tatu Hiitola som har mångårig erfarenhet av att brygga öl.

Hiitola är enligt många något av en trollkarl då det kommer till att brygga öl och har varit med i otaliga projekt och företag under de senaste åren.

– Kimitoön kändes som rätt plats för det vi nu vill satsa på, säger Hiitola. Vi har tidigare använt oss av andra bryggeriernas kapacitet men ska nu alltså satsa på att själv brygga överjästa ölsorter eller så kallade ales.

Ektunna för öl vid ett bryggeri.
Bildtext Arkivbild. Tanken är att det nya bryggeriet ska använda sig av exempelvis ektunnor för jäsningsprocessen, säger ägaren Tatu Hiitola.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Hiitola säger till Yle Åboland att han redan testat på att brygga öl med smak av hjortron och kråkbär och har nu planer på att använda lokala råvaror så långt det går för att skapa nya intressanta upplevelser för ölkonsumenterna.

– Jag har länge experimenterat med olika råvaror och försökt skapa intressanta och unikt smaksatta ölsorter och andra fermenterade drycker, säger Hiitola. Det kändes som att det var rätt tid att nu grunda ett eget mikrobryggeri och satsa helhjärtat på det här.

Flera bryggerier på ett litet område

Sedan tidigare finns både Rousal Brygghus och Kimito Brewing på orten och Hiitola ser det enbart som en fördel att flera liknande företag finns på samma ort. Det ökar intresset bland kunderna och ger samarbetsmöjligheter som man inte hade om man var ensam på orten.

– Jag har skämtsamt sagt åt Jonas Sahlberg vid Kimito Brewing att Kimitoön som område börjar påminna om Portland där det finns ett bryggeri i nästan varje knut, säger Hiitola. Innan årsskiftet hoppas vi ha de första produkterna färdiga för våra kunder.

Sahlberg välkomnar också det nya företaget till ön.

– Egentligen håller vi på att bli Finlands alkoholmecka och det kan man tolka hur man vill, men på kort avstånd börjar det finnas det ena och det andra, säger Sahlberg vid Kimito Brewing. Det är alltid roligt då det kommer nya aktörer och vi kan samarbeta och locka kunder till orten.

vattenslang som tvättar inuti ett bryggeri kärl
Bildtext Det gäller att hålla tunnorna och utrustningen ren då man ska brygga öl eller tillverkar olika alkoholprodukter.
Bild: Arash Matin / Yle

Sahlberg har dessutom många järn i elden för tillfället och har nyss införskaffat utrustning för att kunna tillverka whiskey, brandy och gin i mindre skala.

– Det är en kompis som ska ha huvudansvaret för den här produktionen men vi ville testa och se hur stort intresset är för den här sortens produkter, säger Sahlberg. Destillerade produkter har kommit i ropet och jag tror det här kan bli hur roligt som helst för det gäller att alltid satsa på olika produkter.

Regeringsprogrammet inte ett hot mot mikrobryggerierna

Sahlberg ser med tillförsikt på framtiden och är inte oroad över regeringens planer att fylla butikshyllorna med starkare alkoholdrycker, utan är nyfiken på vad det för med sig.

– Den senaste gången lagen ändrades var det väldigt positivt för mikrobryggerierna, speciellt det att vi nu får ha egna butiker. Vi kommer att utveckla sådana produkter som passar in, säger Sahlberg.

Dessutom behöver inte mikrobryggerierna tillverka så stora volymer för att klara sig. Det räcker enligt Sahlberg om en flaska av tolv kommer från ett mikrobryggeri.

Dyrare flaskor inte ett problem

Den senaste tiden har branschen drabbats av många utmaningar. Den senaste handlar om mikrobryggeriernas flaskor som tidigare tillverkades i en stor utsträckning i Ukraina.

Nu har de flesta företagen tvingats byta till tysktillverkade flaskor som är rejält dyrare.

– Vi har också tyska flaskor nuförtiden men jag har lyckats hålla prisstegringen i styr, säger Sahlberg. Det gäller att köpa fulla lastbilar så blir det inte problem att få dem och trots att priset har stigit en del så är det inget katastrofalt.

Buteljerade flaskor vid ett mikrobryggeri.
Bildtext Kimito Brewing har numera flaskor som tillverkats i Tyskland men det har inte påverkat priserna nämnvärt.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Sahlberg är dessutom flaskorna det bästa materialet för hans produkter. Han har exempelvis inga planer på att gå över till aluminiumburkar.

– Nej inte som det ser ut för tillfället eftersom aluminiumburkarna är märkbart dyrare än flaskor trots att de är klart slittåligare, säger Sahlberg. Dessutom var det en stor brist på dem här tidigare. Våra kunder är i stort sett restauranger och de vill hellre ha flaskor än burkar.

Kimitoön har blivit center för mikrobryggerier

5:14

Diskussion om artikeln