Internationella invånare skördar både grönsaker och kontakter i Travdalen i Vasa: "De sätter konkret fingarna i jorden i Vasa"
Utländska invånare i Vasa odlar bland annat tomater, pumpa och majs vid Travdalsområdet. Gemenskapsträdgården gynnar både integration och visioner för stadsområdet.
Runt odlingslådorna i Travdalsområdet i Vasa samlas personer från hela världen. Gemenskapsträdgården är ett samarbete mellan Vasa universitets ”Spouse Programme” och staden.
Programmet är ett integrationsprojekt ämnat för personer som flyttat från utlandet till Vasaregionen på grund av en partners eller familjemedlems studier eller arbete.
Initiativet till gemenskapsträdgården kom från programmets egna medlemmar. Sedan juni har de flitligt skött om odlingarna och samtidigt har de fått ett socialt sammanhang.
– Det är ett sätt att konkret sätta fingrarna i jorden här i Vasa, säger Mia Smedlund, HR specialist vid Vasa universitet.
Ger Travdalsområdet ett lyft
Projektet har skördat bra på många sätt. Både grönsaker och sociala kontakter har växt, samtidigt som Travdalsområdet också fått sig ett lyft.
– Det är viktigt att något händer på platsen. Ett helt oanvänt område kan samla åt sig skräp och sådant man inte vill ha i stadsbilden, säger Vasa stads planläggningsarkitekt Oliver Shulte-Tigges.
Travdalen ska bli ett bostadsområde, men vägen dit är ännu lång. Under tiden ska området användas för tillfälliga ändamål, som till exempel gemenskapsträdgården säger Shulte-Tigges.
– Byggandet kommer att ta lång tid, så det är viktigt att området är trivsamt under tiden.
Tanken är att liknande aktiviteter kan bli en etablerad del av Travdalen också i framtiden.
– Det är planerat att det ska finnas ett större odlingsområde i Travdalen när det är klart, säger Shulte-Tigges.
Viktigt att de inflyttade stannar
Mia Smedlund säger att det är en stor satsning, både för de som flyttar till Vasaregionen från utlandet, och för de universitet och arbetsplatser som tar emot de internationella talangerna.
Därför arbetar Spouse-programmet på lång sikt för att integrera sina medlemmar i arbetslivet. För att de inflyttade ska stanna länge, är det viktigt att hela familjen trivs, konstaterar Smedlund.
– Vi brukar säga ”Happy spouse, happy life and happy employee”.