Navalnyj får ytterligare 19 års fängelsedom – USA och FN fördömer domen
De ryska ledarna vill tysta Navalnyj. Han har dömts för brott av varierande slag. På fredagen dömdes han till ytterligare 19 års fängelse.
Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fick på fredagen en ny dom. Det är den femte brottsdomen mot honom.
Åklagaren yrkade på 20 års fängelse, i domen fastställdes ett straff på 19 års fängelse.
Dagens dom ställer sig i ett led med de tidigare domarna, vilka allmänt betraktas som en avsiktlig strategi från Kremls sida med målet att tysta en stor regimmotståndare.
De nya anklagelserna hänför sig till verksamheten i Navalnyjs anti-korruptionsstiftelse samt uttalanden från hans medarbetare.
Navalnyj: Det ligger politiska motiv bakom alla anklagelser
Navalnyj har avvisat alla anklagelser mot honom som politiskt motiverade och har anklagat den ryska ledningen i Kreml för att försöka hålla honom bakom lås och bom på livstid.
Navalnyj avtjänar redan ett nioårigt straff för bedrägeri och domstolsförakt. Han har också dömts för att ha brutit mot reglerna om villkorlig frigivning.
Den senaste rättegången mot Navalnyj har ägt rum bakom stängda dörrar i den straffkoloni öster om Moskva där han sitter fängslad.
Strax innan de nya domstolsförhandlingarna förmedlade Navalnyj ett meddelande på sociala medier där han sa att han förväntade sig att hans straff i hög grad blir ”stalinistiskt”, med hänvisning till den sovjetiska diktatorn Joseph Stalin.
I uttalandet uppmanade Navalnyj ryssarna att personligen göra motstånd. Han uppmuntrade dem att stödja politiska fångar, dela ut flygblad eller gå med i en demonstration. Han sa också att ryssarna kan hitta ett säkert sätt att göra motstånd på.
Utöver det tillade han att det vore en skam att göra ingenting, och att det är skamligt att låta sig skrämmas.
Den 47-årige Navalnyj är president Vladimir Putins hårdaste fiende. Han har tidigare avslöjat officiell korruption och organiserat stora demonstrationer mot Kreml.
Navalnyj är placerad i ett högbevakat fängelse
Navalnyj greps i januari 2021 när han återvände till Moskva efter att ha återhämtat sig i Tyskland från nervgiftsförgiftning som den ryska ledningen misstänks för att ha varit skyldig till.
Aleksej Navalnyj avtjänar för närvarande sitt straff i ett fängelse med maximal säkerhet – straffkoloni nr 6 i staden Melechovo cirka 230 kilometer öster om Moskva.
Han har tillbringat flera månader i en liten enmanscell – också kallad straffcell – för påstådda disciplinära överträdelser, som underlåtenhet att ordentligt knäppa sina fängelsekläder och på lämpligt sätt presentera sig för en väktare eller tvätta sitt ansikte vid en specificerad tidpunkt.
Navalnyjs medarbetare har på sociala medier uppmanat anhängare att komma till Melechovo på fredag för att uttrycka solidaritet med den fängslade oppositionspolitikern.
Navalnyjs 25-årige medieassistent får 8 års fängelse
Daniel Kholodny, en 25-åring som har hjälpt Navalnyj med hans Youtube-kanal, dömdes till 8 år i fängelse. Kholodnys dom behandlades i och med samma förfarande som Navalnyjs dom, men den föll något senare på fredagskvällen finsk tid.
Navalnyj beskriver sin kompanjon Kholodny som en inspiration, och att han flera gånger tackat nej till att friges i utbyte mot att vittna mot andra.
”Kholodny är kvick, glad, och har en stark närvaro. Och huvudsaken, han förstår han varför man hittade på den här rättegången mot oss. Trots det låter han sig inte skrämmas, och det påverkar inte hans målmedvetenhet. Var som han”, skriver Navalnyj i ett utlåtande.
Bland andra USA och FN fördömer domen
Matthew Miller, talespersonen för USA:s utrikesministerium, fördömer den nya domen mot Navalnyj.
”Kreml har försökt tysta Navalnyj, och aktivt förhindrat att hans krav på öppenhet och ansvarstagande når det ryska folket”, skriver Miller i ett pressmeddelande, och fortsätter:
”Genom att genomföra den här rättegången i hemlighet, och genom att begränsa hans advokaters tillgång till påstådda bevis, visade ryska myndigheter än en gång både bristerna i deras åtal och avsaknaden av vederbörlig process för dem som vågar kritisera regimen.”
Också FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk kritiserar domen. Enligt honom bryter den mot internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter.
”Jag uppmanar de ryska myndigheterna att vidta åtgärder för att respektera sina skyldigheter genom att omedelbart upphöra med kränkningarna av Navalnyjs mänskliga rättigheter och frige honom”, skriver Türk i ett pressmeddelande.
Enligt FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har var och en som är anklagad för brott rätt att betraktas som oskyldig till dess att hans eller hennes skuld lagligen har fastställts vid en offentlig rättegång, där personen åtnjuter alla rättssäkerhetsgarantier som behövs för hans eller hennes försvar.
Enligt Türk har 20 000 personer redan arresterats i Ryssland för olika handlingar mot Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Övriga källor: AP, Reuters
Uppdaterad 21:06 med Daniel Kholodnys dom och FN:s samt USA:s fördömanden.