Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Finska mästerskap i gatumusik arrangeras första gången i Ekenäs

En person spelar saxofon.
Bildtext Gatumusikanter kommer liva upp gatorna i Gamla stan i Ekenäs. Arkivbild.
Bild: YLE/Nella Nuora

I Gamla stan i Ekenäs ordnas finska mästerskap i gatumusik lördagen den 5 augusti. Tävlingen är en programpunkt under evenemanget Gamla stan lever, där besökarna får rösta fram Finlands mästare i gatumusik.

Börje Mattsson har varit med och arrangerat Facesfestivalen som har ordnats på olika håll i Västnyland under flera år. Förra sommaren var ändå sista gången festivalen ordnades. Föreningen Etnokult ordnade Facesfestivalen för att lyfta fram det mångkulturella Finland genom musik.

Den här sommaren arrangeras första gången finska mästerskap i gatumusik i Ekenäs. Börje Mattsson är arrangör för tävlingen och han menar att det här är en fortsättning på musikfestivalen Faces.

– Faces fortsätter med olika sorters aktiviteter, inte bara en stor festival, säger han.

Festivalkonceptet fungerade helt enkelt inte i Västnyland och därför har man nu utvecklat det till mindre specialevenemang som är mer utspridda under året.

Finlands mästare i gatumusik utses på Basatorget i Ekenäs

6:36

Gamla stan är perfekt för gatumusiker

En förutsättning för att FM i gatumusik ska fungera är åskådare: de som går omkring och lyssnar på musikuppträdanden.

– Du bör ju ha de som promenerar och om du tittar på de här städerna på en lördag så är det bra om du ser någon som är ut och gå med hunden, säger Mattsson.

Börje Mattsson tycker ändå att Ekenäs passar utmärkt för en sådan här tävling, eftersom Gamla stan är ett väldigt populärt turiststråk med mycket rörelse under sommaren.

Porträttbild av en äldre man.
Bildtext Arrangören för finska mästerskap i gatumusik är Börje Mattsson från Karis.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Musiktävlingen samarbetar dessutom med Ekenäs årliga evenemang Gamla stan lever och är en del av evenemangets program. Samarbetet ger en större garanti på att människor faktiskt kommer att promenera i staden och lyssnar på musiken, enligt Börje Mattsson.

– Man behöver någonting då det faktiskt rör sig människor på gatorna. Därför är det mycket bra att kombinera med Gamla stan lever. Då har du människor som finns på plats för de här gatumusikanterna så att de inte spelar för duvorna, fortsätter han.

Publiken röstar fram finska mästaren i gatumusik

Tanken är att evenemanget är levande och gatumusikanterna flyttar på sig hur de vill under tre timmar. Det finns tio olika platser runt om i Gamla stan som de kan variera mellan.

– De spelar två ”biisin” någonstans, så kanske de dricker kaffe och spelar två till någon annanstans, säger Börje Mattsson.

En gata med gamla färgglada hus.
Bildtext Börje Mattsson tycker Gamla stan i Ekenäs är en perfekt plats för gatumusikanter att uppträda på.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Människorna som kommer till Gamla stan under evenemanget får en röstsedel där de kan rösta på sin favoritgatumusikant. Finalen ordnas på Basatorget där vinnaren utses.

– Vi har en stor fantastisk final, nästan Eurovisionsfinal, där de tre bästa uppträder och så väljs den bästa, säger Börje Mattsson.

Börje Mattsson förklarar att det här är en testperiod för att se hur det fungerar, eftersom det ändå är första gången det ordnas finska mästerskap i gatumusik.

Diskussion om artikeln