Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder VM-åttondelen: Formstarka Japan ett mardrömsmotstånd – lyckas Norge hålla fokuset trots interna sprickor?

Uppdaterad 05.08.2023 10:05.

Åttondelarna i fotbolls–VM fortsätter med en rysare där imponerande Japan ställs mot ett Norge som plågats av interna stormar.

Kl. 11 Åttondelsfinal: Japan–Norge

Wellington Regional Stadium, Nya Zeeland

Kommentatorer: Sebastian Backman och expert Minea Lassas

FIFA fotbolls-VM 2023, åttondelsfinal: Japan - Norge (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Japans läge: Stortrivs efter styrkebesked

Inför turneringen rankade vadslagningsbyråerna Japan som den 11:e mest sannolika mästaren i turneringen. Yle Sporten hade i sin tur landet på 13:e plats på VM-rankningen – som åldrats dåligt.

Ni ser, Japan var ingen storfavorit då turneringen kickade i gång för ett par veckor sedan. Det passade landet väl. I all tysthet har Japan sakta men säkert stärkt sina aktier, och i den sista gruppspelsomgången kom stormbeskedet med stort S.

Efter 4–0 mot Spanien går inte Japan att avfärda med en axelryckning. Landet radade upp den mest imponerande resultatraden i gruppspelet: 11 gjorda mål och 0 insläppta, bäst både vad gjorda och insläppta mål beträffar.

Den tekniska japanska fartfotbollen har hittills varit ostoppbar. Därför går Japan in som tydlig favorit i mötet mot ett skakat Norge.

Japans fotfollsdamer
Bildtext Hur långt kommer Japan gå?
Bild: Lehtikuva

Norges läge: Har stormen verkligen bedarrat?

Efter många om och men lyckades Norge finta sig vidare från den på papper lättaste gruppen i VM. Visst, den förlösande 6–0-segern över Filippinerna var skön, men frågan är fortfarande hur sammanhållningen i truppen verkligen ser ut.

Caroline Graham Hansen gick ut stenhårt i intervjuzonen efter att ha blivit petad i det oavgjorda mötet mot Schweiz. Skulle hon bli hemskickad, undrade bland andra tidningen VG?

Svaret var nej, hon fick starta mot Filippinerna och svarade kritikerna med att göra ett mål. Har stormen bedarrat, eller blåser det fortfarande i det norska omklädningsrummet?

Caroline Graham Hansen och Hege Riise svarar på frågor på en presskonferens.
Bildtext Lyckas Hege Riises Norge hålla fokus?
Bild: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG/All Over Press

NRK menar att det inom truppen finns ett starkt missnöje mot tränaren Hege Riise. Flera spelare tycker att Riise är för passiv och otydlig i sin ledarskap.

Japan är ett lag av helt annan kaliber än Nya Zeeland, Schweiz och Filippinerna, som Norge ställdes mot i gruppspelet. Snart står det klart om truppen håller samman i en duell med VM-vinnaren från 2011, eller om fler sprickor går att skönja.

Världsstjärnan Ada Hegerberg har inte klarat av att spela efter premiären och är ett frågetecken inför matchen. Länderna håller sina skadekort tätt intill bröstet i turneringen för att hålla motståndarna på tårna.

Håll koll på: Vilket lag vill hålla boll?

Japan och Norge har vissa saker gemensamt: Trupperna kryllar av spelare i världsklass – men länderna håller ogärna i bollen i matcherna.

I krossen över Spanien hade Japan bara ett bollinnehav på 23 procent. Framgångsreceptet stavades vindsnabba, rätlinjiga kontringar. I första halvlek hade Japan tre bollberöringar i Spaniens straffområde, alla tre var skott som gick i mål.

Kontringarna är också Norges främsta vapen. Norge höll rentav mindre boll än Nya Zeeland i premiären, som slutade i förlust.

Vem tar hand om kommandot i matchen? Stalltipset lyder Japan – och det är ett upplägg som passar Norge väl. Det säger chefstränaren Hege Riise på en presskonferens inför matchen.

– Vi förbereder oss på att spela defensivt, vara starka i försvaret och utnyttja våra styrkor.

Kommentatorns tips: Japanskt avancemang

Japan har vunnit sex av de sju senaste mötena mot Norge. Det blir en ny seger, den här gången med 2–0

Diskussion om artikeln