Om stormen kommer – så här kan du förbereda dig
Risken för en rejäl storm i början av veckan har minskat, men vissa saker lönar det sig att ha koll på ifall stormen drar in.
Enligt den senaste prognosen når det omtalade ovädret Finland med en svagare styrka först på tisdagen. Eventuellt når stormen inte Finland överhuvudtaget, utan stannar söder om Finland.
Det råder ändå fortfarande varning för kraftigt åskväder och starka vindar i Egentliga finland och Satakunta och på Åland varnas det för hård vind.
Räddningsverket uppmanar folk att förbereda sig på en eventuell storm bland annat genom att förtöja båtar ordentligt och städa undan lösa föremål från gårdsplaner. I skärgården ska man vara beredd på strömavbrott.
72-timmarsreglen är bra att ha i minnet
Stormväder innebär mera jobb för städerna och räddningstjänsten. Räddningschef Torbjörn Lindström anser att förberedelserna för oväder är liknande som de förberedelser man har inför alla olycksituationer.
– Jag brukar hänvisa till 72-timmarsregeln som innebär att man ska ha mat, dryck och förnödenheter för 72 timmar. När det gäller oväder är det också viktigt att ha telefonerna laddade och en radio som fungerar med batterier, påminner Lindström.
Vid situationer där det förekommer kraftiga vindar är det viktigt att se till att man inte har några lösa föremål ute, såsom hängmattor och studsmattor. Ifall föremålen inte kan tas in, kan man binda fast föremålen ordentligt. Båtförare ska också se till att båtarna är ordentligt förtöjda.
– Ifall stormbyarna är kraftiga ska man vara försiktig då man rör sig utomhus, då träd kan falla och plåttak kan flyga iväg, konstaterar Lindström.
Räddningsverket kan ställas inför stora uppdrag då oväder uppstår. Uppdragen kan handla om träd som fallit, översvämningar och att både tunga och lätta föremål flyger iväg.
– Beredskapen inför dessa situationer är ändå bra. Om farliga situationer uppkommer ska man ringa 112, säger Lindström.
Port Arthur i Åbo extra utsatt vid hårt regn
Irina Nordman, som är verkställande direktör för Åbo Vattenförsörjning Ab säger att de varje år blir bättre förberedda för oväder.
Förra sommarens översvämningar i Port Arthur ledde till en utredning för att förstå hur och varför översvämningarna skedde. Utredningen pekar på problemen som kan uppstå vid kraftigt regnväder.
– För att undvika översvämningsskador i avloppssystemet ska man till exempel se till att fastigheters dagvatten inte leds till avloppssystemet, säger Nordman.
Eftersom området Port Arthur i Åbo ligger lågt och befinner sig nära avloppssystemets utlopp i Åbo, drabbas området lätt då det regnar kraftigt. Port Arthur är alltså ett problemområde vid kraftiga regn.
– Det finns alltså en viss betydelse var det regnar, vissa områden är känsligare än andra, förklarar Nordman.
– Det finns också en jourhavande beredskapsgrupp som kan hjälpa till vid kraftigt regn, berättar Nordman.
Smuts, kvistar och löv kan också orsaka att gatubrunnarna täpps till.
– Man ska inte smutsa ner när det lovas oväder, eftersom smuts kan täppa till gatubrunnarna och orsaka översvämning. Det vore jättebra att man plockar bort skräp som fastnar i gatubrunnar, säger Nordman.
Att förebygga översvämningsskador i avloppssystemet kräver kontinuerlig utveckling av alla parter, menar Nordman. Husbolagen, invånarna och städerna måste alltså jobba tillsammans för att minska riskerna som kan orsakas av oväder.