Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Eva Biaudet förklarar i HS varför hon vill fälla regeringen: ”SFP är på villovägar”

SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet i Björneborg.
Bildtext Helsingin Sanomat uppmärksammar SFP:s problem i regeringen, där Eva Biaudet är i huvudrollen.
Bild: Lehtikuva

”Mitt parti SFP har gått vilse, därför vill jag fälla regeringen”, säger riksdagsledamoten Eva Biaudet (SFP) i en stor intervju i Helsingin Sanomat. Intervjun har redan väckt uppmärksamhet på sociala medier.

Artikeln i Helsingin Sanomats månadsbilaga innehåller hård kritik mot Sannfinländarna, men också det egna partiet. Intervjun är gjord av Suvi Tuomisto och publicerades på fredag.

Eva Biaudet talar nu ut om händelserna i Ständerhuset när hon uppretad lämnade regeringsförhandlingarna efter tio dagar. Hon säger att hon började må dåligt av diskussionsatmosfären i arbetsgruppen som behandlade bland annat invandringsfrågor.

Sannfinländarnas värdegrund var så annorlunda än SFP:s, och förhandlingarna var upphetsade, enligt artikeln. Det bekräftades också under förhandlingarna av både Biaudet och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Taktisk utmarsch?

Biaudet återvände ändå samma dag till Ständerhuset, efter att utmarschen hade läckt ut till pressen. Enligt Iltasanomat var det Biaudet som förgiftade stämningen i förhandlingsgruppen. Enligt tidningens uppgifter skulle SFP vara på väg att låta henne gå från regeringsförhandlingarna.

Nu uppger HS att Biaudet själv bad om att få lämna förhandlingarna, men stannade kvar efter att partiledningen hade vädjat till henne. Hon är trots allt partiets äldsta riksdagsledamot och mest erfarna regeringsförhandlare, speciellt inom invandring, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Enligt Biaudet framförde Sannfinländarna i ett tidigt skede en text till regeringsprogrammet utan förhandlingsmån, som de övriga partierna skulle godkänna eller förkasta. Några ändringar fick man in i texten, men inte tillräckligt.

”Kan inte kompromissa om mänskliga rättigheter”

Biaudet var inte nöjd med regeringsprogrammet utan röstade blankt i riksdagens förtroendeomröstning i slutet av juni. Det har hon tänkt fortsätta med, eftersom man inte kan kompromissa om mänskliga rättigheter, säger hon till HS.

Artikeln i HS innehåller hård kritik mot Sannfinländarna som är ”så långt borta som det är möjligt” från Biaudets och SFP:s tankevärld och värderingar.

Biaudet motsatte sig SFP-medverkan i Juha Sipiläs Centerregering och ansåg nu det samma om regeringsunderlagen med Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Det blev personligt

Biaudet ogillar alltså Sannfinländarna, både deras politiska linje och en del ledamöters rasistiska hatprat. I allmänhet brukar man säga att det är sakerna och inte människorna som grälar i politiken.

Men med Jussi Halla-aho är det också personligt. Till HS säger Biaudet att hon känner sig illa till mods på sin plats i plenisalens första rad just nu, med Halla-aho så nära inpå som talman.

Hon har inte glömt hans bloggtext från 2006. Då skrev han att eftersom våldtäkterna ökar i och med invandringen, så hoppas han att det ska drabba gröna vänsterkvinnor, bland dem Eva Biaudet.

Finsk överraskning över SFP-oenighet

På finskt håll väcker det uppmärksamhet att det fredliga SFP nu verkar oenigt och delat. Vanligtvis brukar ju SFP passa in i alla regeringskonstellationer. Biaudets linje är att man inte kan sitta med i regeringen bara för att trygga vården på svenska.

Just nu känner hon sig hemlös, med en politisk identitetskris. Hon håller inte alls med kritiken om att hon skulle stå för långt vänsterut i förhållande till sitt parti. Tvärtom.

Enligt HS anser hon att partiets själ skulle förstöras om hon skulle bli utkastad från partiet.

– Det är jag som är SFP, men partiet är nu på villovägar, säger hon i HS-intervjun.

Det citatet har fått stor finsk uppmärksamhet på sociala medier.

I Helsingfors tryggade Biaudet sin riksdagsplats med bara några hundra röster, i en ideologisk kamp där man var oenig bland annat om ekonomisk politik.

Ansvar för mer än svenskheten

Vanligtvis gynnas partiet av att många åsikter är representerade bland kandidaterna, det ger flera röster. Partidisciplinen bland de invalda tryggar sedan enigheten i omröstningarna.

Den här gången är Eva Biaudet beredd att rösta också emot regeringen, trots SFP-medverkan. Om det fäller regeringen är det bara bra, för det var också avsikten. Men hon är alltså den enda av SFP:s ledamöter med den åsikten, eller åtminstone den enda som röstar emot.

Helsingin Sanomats förklaring är att riksdagsledamöterna i andra valkretsar har mer att försvara för sina väljare, till exempel svensk vård och rättegångar på modersmålet. Ledamöterna vill trygga sina väljares intressen och röstar därför för regeringsmedverkan.

Men svenskhetens försvar räcker inte för de helsingforsiska väljarna, enligt Eva Biaudet. Hon betonar i stället regeringens inställning till invandrare, internationellt ansvar och nedskärningar av offentlig verksamhet och olika stöd.