Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fågelinfluensafallet i Sibbo har inte lett till åtgärder inom jaktvårdsföreningarna i Östnyland

Fiskmås i Björkö.
Bildtext Måsar och andra sjöfåglar är extra utsatta för fågelinfluensan eftersom de lever i stora kolonier.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Fågelinfluensan diskuteras bland jägare, men de flesta väntar ännu på direktiv från Finlands jägarförbund.

Tillsvidare har endast Livsmedelsverket kommit med en rekommendation om att inte jaga sjöfåglar på områden där fågelinfluensa konstaterats. De östnyländska jaktvårdsföreningarna väntar på att Jägarförbundet och Viltcentralen ska komma med egna rekommendationer.

– Jakt är en så pass viktig hobby för många att jag inte tror att de kommer att undvika det ännu i det här skedet. Men ifall Jägarförbundet sätter ut egna direktiv så kanske en del jägare avstår från att jaga sjöfåglar, säger Joa Bergqvist som är verksamhetsledare för Borgå jaktvårdsförening.

Inte första gången fågelinfluensan härjar

Han påminner om att det också ifjol somras varnades för fågelinfluensa, men att det inte ledde till något större då. Under 2022 hittades inga fåglar som dött av fågelinfluensa i östra Nyland.

Det finns också andra sjukdomar som jägarna hela tiden håller i tankarna, som den afrikanska svinpesten. Alla vildsvin som fälls testas för att se att de inte bär på sjukdomen.

Joa Bergqvist står i en park.
Bildtext Joa Bergqvist är verksamhetsledare för Borgå jaktvårdsförening.
Bild: Hanna Othman / Yle

Den döda örnen som hade fågelinfluensa hittades i Sibbo skärgård. Verksamhetsledaren för Sibbo jaktvårdsförening Lasse Karjalainen säger att fallet inte diskuterats inom hans förening.

– Säkert påverkar rekommendationen att inte jaga sjöfåglar alltid någon, det är en sak som bör beaktas.

Han uppskattar att det på deras område i Sibbo skjuts ett hundratal gräsänder och ungefär lika många andra sjöfåglar årligen. Men det kan finnas fler som inte rapporteras.

Duvjakten börjar nästa vecka

Både Karjalainen och Bergqvist lyfter upp att duvjakt är populärt i östra Nyland och säsongen startar den 10 augusti.

– Duvorna borde inte vara lika utsatta eftersom de inte bor i kolonier som sjöfåglarna, men nog har vi pratat många gånger med en kompis om hur fågelinfluensan kan tänkas påverka duvjakten. Borde vi exempelvis ha skyddshandskar med, funderar Karjalainen.

Joa Bergqvist säger att de på jaktvårdsföreningen också följer med vilka direktiv som kommer gällande utfodringsstationer, eftersom de lockar till sig fåglar under vintern och därmed blir platser som fågelinfluensan kan spridas.