Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Håll dig inomhus på tisdagen – väderkartan full med varningar

Uppdaterad 06.08.2023 10:04.
Blåst
Bildtext Tisdagen blir blåsig.
Bild: Lehtikuva

Den storm som ska dra in över Finland har skjutits fram till tisdagen. I går trodde meteorologerna att stormen skulle slå till mot Södra Finland på måndag kväll.

Meteorologiska institutets varningskarta är full av varningssymboler för tisdagen. Det råder varning för våldsamt åskväder, vindvarning för landområden och varning för svår sjögång.

Men läget ändras hela tiden, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

– Förändringarna är sådana att läget måste övervakas hela tiden. Det ska antagligen inte regna så mycket men åskväder och vindbyar blir det nog.

Tuukka Keränen, jourhavande meteorolog på Meteorologiska institutet säger till Iltalehti att det, som det nu ser ut, lönar sig att hålla sig inomhus på tisdagen.

Varnar för stora skador

Forecas meteorolog Markus Mäntykangas skrev i en blogg på lördagen att det annalkande ovädret kan åstadkomma stora skador, och kan bli en av de värsta på 2000-talet.

”Ovädersparametrarna har legat på rött redan i flera dagar, och jag börjar nu också själv tro att en storm verkligen är i antågande. Mycket påminner om den 8 augusti 2010 då stormen Sylvi slog till. Då orsakade kraftiga så kallade fallvindar stor fara på Sonisphere-festivalen i Björneborg.”

Förtöj båten ordentligt och ta in trädgårdsmöblerna

Mäntykangas uppmanar finländarna att börja förbereda sig för det kraftiga ovädret redan nu.

Söndrig trampolin ligger på en gård.
Bildtext Trampolinen kan flyga iväg.
Bild: Oskari Räisänen / Yle
  • Städa undan trädgårdsmöbler, trampoliner och annat som kan flyga omkring på gården.

  • Om du är båtägare, se till att din båt är ordentligt förtöjd.

  • Beakta risken för fallande träd när du parkerar din bil.

  • Koppla bort hushållsapparater och elaggregat från elnätet.

Mäntykangas uppmanar också folk att hålla sig inomhus då det stormar som värst. Undvik båtresor under början av veckan och se upp för vattenplaning i trafiken. Sikten blir också usel, säger han.

Tropiska temperaturer

Ovädret uppstår då en kyligare väderfront kolliderar med den nästan tropiska värme som råder i södra Finland under måndagen.

Måndagen kommer att bli riktigt tuff, med temperaturer på närmare 30 grader.

– Jag har aldrig sett en så ofattbar värmebölja, som lägger sig inom ett dygn. Det är vansinnigt i det här läget, säger Borgström.

Anne Borgström säger att det är ovanligt att det för en kort stund blir tropiskt hett i vårt land men det här fenomenet hänger ihop med den hetta som rått vid Medelhavet och som dragit sig norrut.

Artikeln uppdaterad med fler kommentarer av Yles meteorolog Anne Borgström och mer aktuell information om väderläget.

Artikeln uppdaterades den 6 augusti klockan 10 med en ny väderprognos.