Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mammorna i al-Hol vägrar samarbeta med de finska myndigheterna: ”Just nu är det helt omöjligt att hämta hem barnen”

Så kallade IS-familjer i interneringslägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Bildtext Förhållandena i lägret al-Hol är mycket dåliga.
Bild: Antoine Chauvel/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Barnens mammor går inte med på att ha någon som helst kontakt med finska myndigheter. De lokala myndigheterna vill inte heller samarbeta och med våld kan man inte hämta barnen till Finland, säger Jussi Tanner, konsulär chef vid UM.

Hittills har 26 barn och 9 vuxna hämtats från lägret i al-Hol till Finland. Kvar är ännu ett tiotal finländare, varav största delen är barn.

Jussi Tanner har haft hand om uppdraget att hämta hem de finska barnen från al-Hol. Han säger att det i nuläget inte finns någonting myndigheterna kan göra.

– Just nu är det tyvärr helt omöjligt, eftersom barnens mammor vägrar engagera sig med oss myndigheter. Vi kan inte förbereda något när vi inte har kontakt med dem, säger Tanner.

Tanner vill inte spekulera i mammornas motiv. Han säger ändå att det är viktigt att minnas att al-Hol är mycket radikalt och att de som befinner sig där inte har tillgång till information eller möjlighet att fatta frivilliga beslut.

Utrikesministeriets chef för konsulära ärenden Jussi Tanner står framför en husvägg.
Bildtext Jussi Tanner på Utrikesministeriet ansvarar för att hämta barnen från al-Hol till Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tanner säger också att det inte heller finns lokala myndigheter i området, som kunde bistå. Att hämta barnen med hot om våld är inte heller en möjlighet.

– Den grupp som har kontroll över lägret, alltså de kurdiska myndigheterna i nordöstra Syrien, vägrar att skilja barn från sina mödrar, säger Tanner.

”Allvarliga och kontinuerliga kränkningar av barnens grundläggande rättigheter”

Lägret al-Hol ligger i ett konfliktfyllt område och förhållandena är mycket dåliga. De finska mammorna och barnen har befunnit sig i lägret i ungefär fyra och ett halvt år. Under den tiden har hundratals barn i lägret dött.

– Alla barn i al-Hol lever fortfarande under allvarliga och kontinuerliga kränkningar av sina grundläggande rättigheter. De har till exempel ingen tillgång till anständig sjukvård eller utbildning, säger Tanner.

Regeringen beslöt att hämta barnen till Finland för tre år sedan. Tanner säger att de har gjort allt de kan. Nu är det enda alternativet att vänta.

– Hela området är väldigt instabilt och en dag kommer något att hända som ändrar situationen. Men just nu måste vi finska myndigheter vänta på en sådan ändring, säger Tanner.