Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I FSO-mästerskapen är segern inte alltid det viktigaste: ”Orientering är väldigt bra för psyket och den fysiska hälsan”

Uppdaterad 06.08.2023 12:43.
Flera orienterare kommer i mål samtidigt.
Bildtext Målgång i de finlandssvenska orienteringsmästerskapen. Linda Ena, IK Falken (nummer 228), Bjarne Blomster, IF Åland (303) och Mats Dahlen, Pargas IF stämplar för sista gången i tävlingen.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Långdistansloppen i de finlandssvenska orienteringsmästerskapen (FSOM) ordnades i Skarpkullaterrängen i Raseborg i väldigt kuperad terräng. Deltagarna gillade de tunga, omväxlande banorna och den familjära stämningen.

OK Raseborg stod för arrangemangen av året FSO-mästerskapstävlingar. På fredagen avgjordes sprintmästerskapen i stadsmiljö i Ekenäs. Vädret gynnade inte tävlarna på fredagen, men på lördagen var orienteringsvädret närmast perfekt.

Var det sedan vädret, terrängen eller någonting annat som drev Pargas IF:s damer till fina prestationer må bli osagt. Men trippelseger i damklassen blev det för PIF-damerna.

Terrängen och banorna får beröm av deltagarna i FSO-mästerskapen i Skarpkulla

13:26

Amy Nymalm som också var bäst i fredagens sprint löpte till en överlägsen seger på den drygt åtta kilometer långa banan. Yvonne Gunell var lika klar tvåa och med bred marginal till fyran Lydia Mårtenson sprang Katja von Schoultz hem bronsmedaljen.

Mårtenson som representerar Grankullaföreningen OK77 förlorade en dryg kvart till Nymalm. Arton damer fullföljde tävlingen.

En orienterare löper i terrängen.
Bildtext Elin Lillhonga kom tvåa i D14. Hon representerar Gamlakarleby IF.
Bild: Bubi Asplund / Yle

På herrsidan var Jakobstadsklubben IF Brahes Fredric Portin klar mästare. Han löpte hem segern med två minuters marginal till klubbkamraten Emil Jansson. Jonny Donner från OK77 var trea, nästan sex minuter efter Portin. I herrarnas huvudklass var tävlingssträckan drygt tolv kilometer och 22 orienterare kom i mål.

Inte lika kuperad terräng i Närpes

Sammanlagt mer än 400 orienterare deltog i lördagens långsdistanslopp. Åldersgaffeln bland tävlarna är enorm. De yngsta deltagarna var sex år, de äldsta orienterarna deltog i klassen för över 85-åringar.

Tävlingsklassen för herrar över 75 år var en av de största tävlingsklasserna med arton deltagare. Långdistansloppet genomfördes i Skarpkulla som ligger i gränstrakterna mellan de tidigare kommunerna Tenala och Pojo.

Närpesbon Björn Forsén, 76 år, var trött men glad efter att han kommit genom den drygt tre kilometer långa banan.

– Rutten var fysiskt tung så jag blev nog verkligen svettig och trött. Jag försökte hela tiden hålla fokus på riktning och plats. Det blev inga stora bommar för mig, högst fem minuter och det tycker jag är normalt, sade Forsén.

Porträttbild på Björn Forsén.
Bildtext Närpes OK:s Björn Forsén kom trea i H75. Han säger att orientering är bra för den psykiska och fysiska hälsan.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Han gillar den västnyländska terrängen.

– Skillnaden med terrängen hemma är radikal. I Närpes har vi inga sådana här kuperingar, så vi får nog lite svindel när vi kommer upp på de högsta backarna här, skämtar Forsén.

För honom är orientering en kär hobby som ger motvikt till läkarjobbet där han fortsättningsvis är aktiv.

– Jag har orienteringen som hälsomedicin åt mig. Jag gör det både för min fysiska och psykiska hälsa, säger Björn Forsén.

Han gjorde en bra tävling i Skarpkullaterrängen och kom trea i sin klass. Klubbkamraten Sven Eklund gick i mål som segrare före Bengt Westerlund från Pargas IF.

För Björn Forsén var FSOM säsongens höjdpunkt.

– Stämningen här är ju familjär och man träffar så många gamla bekanta. Orientering överlag är ju en familjär sport, man hinner prata med folk både före och efter loppet. Under loppet hinner man inte prata desto mera med någon, säger han med ett brett leende.

Frida Fagerlund bommade ett par kontroller

OK Raseborgs Frida Fagerlund knep brons i sprinttävlingen på fredagen. I lördagens tävling kom hon fyra i det 4,2 kilometer långa loppet. Hon tävlar i klassen D16.

Hon var inte riktigt nöjd med sin prestation på långdistansen.

– Banan var fysiskt tung. Det var väldigt stora höjdskillnader. Jag hade några missar också, så det kunde ha gått bättre, sa hon strax efter målgången.

En orienterare löper i mål.
Bildtext OK Raseborgs Frida Fagerlund på upploppet. Susanna Finskas, IF Femman (215) har precis stämplat i mål.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Frida Fagerlund vet hur man kommer tillbaka om man bommar någon kontroll.

– Om det går riktigt dåligt så måste man stanna och tänka om. Man måste veta var exakt man är på kartan innan man fortsätter.

Hennes tävlingssäsong fortsätter åtminstone med ungdomarnas Jukola budkavle senare i augusti.

– Målsättningen där är väl att vårt lag klarar sig genom banan utan att bli diskvalificerade, småskrattar Frida Fagerlund.

Mikael Donner hade motionsväxeln kopplad

I H50 var tävlingssträckan sju kilometer. Segern gick till Pargas IF:s Sören Nymalm, tre och en halv minut före Grankullaföreningen OK77:s Mikael Donner. Jussi Aumo från östnyländska OK Trian var trea. I klassen deltog 13 orienterare.

Mikael Donner var nöjd med sin tävling.

– Jag gjorde en liten sväng på kanske tjugo meter, mer än så bommade jag inte.

En snabbkoll på smartklockan visar att han löpte ungefär åtta kilometer, vilket är ganska optimalt, säger han.

– Terrängen är väldigt fin här och ganska typisk för det här området. Tung är den här terrängen nog, säger han och berättar att han fått order av läkaren att inte överanstränga sig.

Porträttbild på Mikael Donner.
Bildtext Mikael Donner tävlar för Grankullaföreningen OK77. Han kom tvåa i klassen H50.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Den sista uppförsbacken före mål tog han relativt lugnt.

– Jag hade motionsväxeln kopplad, skrattar han.

För honom är det en lång tradition att delta i FSOM.

- Här träffar man många bekanta. Och oftast är arrangemangen också väldigt bra, så också här.

Orientering är väldigt viktigt för honom.

– Det är nog en del av mitt liv helt enkelt. Det finns sällan dagar då jag inte skulle ha någonting med orientering att göra.

Hannes Sundberg tog säkert i början

Hannes Sundberg från Nykarleby var bäst i klassen H16. Tävlingsbanan mätte 5,4 kilometer och han kom i mål över sex minuter före tvåan Fredrik Lamström från OK Raseborg.

– Tävlingssträckan var 5,4 kilometer men jag löpte lite över sex kilometer, säger Sundberg då han kollar sträckan från sin smartklocka.

Han säger att han bommade lite grann i tävlingen.

– Det var två vägval som jag rundade lite mera så jag slapp springa över de högsta backarna.

Porträttbild på Hannes Sundberg.
Bildtext Hannes Sundberg, IF Minken var bäst i H16. Skidåkning är egentligen hans huvudgren, men orientering är bra sommarträning.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Sundberg säger att hans taktik var väldigt enkel.

– Jag tog säkert i början och mot slutet var det bara att ösa på.

Terrängen i Skarpkulla får gott betyg.

– Det var väldigt fin terräng, många berg. Tätområdena var inte heller så svåra, det var faktiskt ganska roligt, det gick att komma genom, småler han.

Sundberg satsar inte särskilt mycket på orientering, men det är bra sommarträning.

– Skidåkning är min huvudgren. Orienteringen är kul och ger löpstyrka, säger han.

Målområdet i Skarpkulla.
Bildtext Målområdet i FSOM i Skarpkulla i Raseborg.
Bild: Bubi Asplund / Yle

På söndag avgörs de finlandssvenska orienteringsmästerskapen i stafett. Resultaten från långdistanstävlingen finns på arrangörernas webbplats.

Diskussion om artikeln