Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Australien rusar mot kvartsfinal på hemmaplan – Danmark på väg hem från VM

Uppdaterad 07.08.2023 15:15.

Kan Danmark rucka på värdnationen Australien? Det är stora frågan inför dagens andra åttondelsfinal i VM.

Kl. 13.30 Australien–Danmark, TV2 och Yle Arenan

VM-åttondelsfinal, Stadium Australia, Sydney

Vinnaren möter Frankrike eller Marocko i kvartsfinal på lördag.

Kommentatorer: Christoffer Herberts och expert Marianne Miettinen.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA fotbolls-VM 2023, åttondelsfinal: Australien - Danmark (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Australiens läge: Cirkeln är sluten, Kerr är tillbaka

Laget har bara spelat tre matcher, men Australien har redan hunnit sluta hela cirkeln. Nu startar nästa varv.

Inför VM-premiären på jättearenan i Sydney var optimismen på topp och det mesta av fokuset låg på superstjärnan Sam Kerr. Sedan försvann Kerr med en skada i vaden. Australien vann premiären mot Irland utan att imponera, föll sedan tungt mot Nigeria i match två innan allt föll på plats i gruppavslutningen mot Kanada.

Sam Kerr.
Bildtext Australien vann sin grupp också utan sin största stjärna Sam Kerr på plan.
Bild: EPA-EFE

Nu är ”The Matildas” tillbaka på Stadium Australia. Optimismen är på topp och fokuset ligger igen på Sam Kerr. Senast behövdes den tillfrisknade stjärnan inte, nu lär hon vara med, troligen redan från start. Ett bra lag blir ännu bättre.

Åttondelen mot Danmark lär också spelmässigt påminna om 1–0-matchen mot Irland som inledde VM. En tätt försvarande motståndare som backar hemåt och satsar på kontringar. Australien visade tålamod och gjorde vad som krävdes då, nu litar nationen på att historien upprepar sig.

Danmarks läge: Harders briljans ger historisk chans

Danmark är redan en vinnare i detta VM och har inget att förlora i utslagsskedet. Laget tog sig vidare från en tuff grupp med England, Kina och Haiti (VM:s tuffaste?) och gjorde det med en strålande defensiv, bara ett insläppt mål på tre matcher.

De rödvita är välorganiserade och arbetar hårt, ett jobbigt lag att möta. Att gå in och fortsätta slita inför 80 000 åskådare i Sydney är minst sagt motiverande.

Pernille Harder med bollen.
Bildtext Pernille Harder sänkte också Finland i EM-slutspelet i fjol.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Extra motivation ger det faktum att Danmark aldrig vunnit en match i knockoutskedet i ett dam-VM. Tränaren Lars Söndergaard sticker heller inte under stol med hur landet kan lyckas med det den här gången.

– Vi har ett bra försvar och så har vi en spelare som Pernille som kan avgöra matcher, sammanfattar Söndergaard inför åttondelen.

Pernille som i Harder, forwarden som är en av världens bästa spelare. Hennes flickvän Magdalena Eriksson satte knappt en fot fel när Sverige slog ut USA i går. Nu kan Harder se till att nästa favorit faller tungt.

Håll koll på: Mittfältsmaestron från Stockholms Söder

Australiens insats i 4–0-segern mot OS-ettan Kanada var i det närmaste komplett, i hård konkurrens en av hela VM:s mest imponerande prestationer. Och kanske bäst av alla på plan då var en tämligen anonym mittfältare som (än så länge) håller till i Hammarby i damallsvenskan.

21-åriga Kyra Cooney-Cross bjuder på ett imponerande passningsspel kombinerat med en klok defensiv. Vinner hon och Katrina Gorry mittfältskampen också mot Danmark kommer lagets mål framåt förr eller senare och VM-festen kan fortsätta ”down under”.

Spelare i gult med boll jagas av spelare i rött.
Bildtext Kyra Cooney-Cross jagas av Katrine Kühl i den senaste matchen mellan Australien och Danmark, en landskamp i oktober där det blev australisk seger med 3-1.
Bild: EPA-EFE

Kommentatorns tips: Hemmafavoriten gör vad som krävs

Danmark är tillräckligt stabilt för att göra det här tätt, målsnålt och riktigt spännande. Men till slut avgör Australiens klass. 1–0 till ”The Matildas”.

Diskussion om artikeln