Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: Smarttelefonen försämrar sömnkvaliteten, men det finns skillnad mellan appar

En person med långt hår ligger på en säng och håller i en telefon.
Bildtext Mobilen kan försämra sömnkvaliteten.
Bild: Antti Eintola / Yle

Nöje och att fixa ärenden via telefonen kan däremot förbättra sömnkvaliteten.

Om du använder din smarttelefon i sängen kan kvaliteten på din sömn förvärras. Det beror ändå på hur du använder din telefon, visar en undersökning som är gjord på Oulun yliopisto. Nöjesapplikationer kan till exempel ha en positiv påverkan på sömnen, om de används innan läggdags.

Undersökningen klargör hurdan påverkan telefonanvändning innan läggdags har på sömnkvaliteten. Enligt resultaten lider sömnen ofta av telefonanvändning, i och med att man håller sig vaken längre än man borde. Då blir också sömnens återställande effekt blir svagare. Den mäts enligt medelpulsen och pulsintervallen.

Undersökningen

  • 75 personer i åldern 1861 deltog

  • Informationen samlades in 2019–2020

  • Deltagarnas bar smartringar som registrerade livsfunktionerna under undersökningsperioden

Telefonanvändning försenar också insomnandet. För varje fem minuter som används på telefonen, försenas insomnandet med ytterligare fyra minuter efter att telefonen har lagts bort.

Forskarna kom ändå fram till att telefonen kan ha en positiv inverkan på sömnkvaliteten, så länge den används utanför sängens ramar.

– Det kan i och för sig också ha en negativ påverkan, i fall man skjuter upp att gå och lägga sig på grund av det, säger Aku Visuri från forskargruppen Ubicomp vid Oulun yliopisto.

Nöje lugnar

Forskargruppen iakttog också ifall deltagarna skriver på telefonen. Tanken var att redogöra för hurdan skillnad ett aktivt och ett passivt användningssätt har på användarens sömn.

Resultaten visar att användning av både nöjesappar och skrivande i sängen försämrar sömnkvaliteten, men att de kan förbättra kvaliteten före läggdags.

Till nöjeskategorin räknas alla tv- strömnings- och videotjänster. Meddelandetjänster och nyttoappar, som kalendern och välmåendeappar, har enligt undersökningen en positiv påverkan på sömnen, också om de används precis innan läggdags.

Strategiska spel eller äventyrsspel gör sömnkvaliteten betydligt svagare, särskilt om de används i sängen. Också nyhetsläsning försvagar sömnen.

Källa: STT