Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Suninen förlorade kampen om tredjeplatsen – Elfyn Evans överlägsen segrare i Jyväskylä: ”Bra resultat med tanke på mästerskapet”

Uppdaterad 06.08.2023 14:23.
Teemu Suninen kör i Jyväskylä.
Bildtext Teemu Suninen slutade på fjärde plats i Jyväskylä.
Bild: Nikos Katikis/DPPI/Shutterstock/All Over Press

För andra gången på tre år blev det ingen finländare på pallen i högsta klassen i Jyväskylärallyt. Teemu Suninen klarade inte av att täppa till Takamoto Katsutas lucka under sista dagen. Elfyn Evans vann rallyt i överlägsen stil.

Det var kampen om tredjeplatsen som ådrog sig det största intresset under den sista dagen i Jyväskylä. Inför de fyra sista specialsträckorna låg Takamoto Katsuta 6,4 sekunder före Teemu Suninen.

Suninen knappade in lite under dagens första etapp men tappade ytterligare några sekunder på den andra då han var på väg att köra ur i en kurva.

Teemu Sunisella oli yritystä Himoksen erikoiskokeella! - Spela upp på Arenan

Den missen gjorde att slaget i praktiken var förlorat för Suninen mot Katsuta. På den 21:a specialsträckan skedde ingen större förändring och inför den avslutade Power Stage-etappen låg Katsuta 6,3 sekunder före Suninen.

Och japanen klarade av att hålla finländaren bakom sig. Han knep tredjeplatsen med en marginal på 4,3 sekunder till Suninen. Därmed blev det ingen hemmaförare på pallen i högsta klassen i Jyväskylä – precis som 2021.

– Dagen började bra, men Takamoto kunde sedan matcha farten och fick kontroll över läget. Resultatet är ändå ganska bra.

– Visst grämer det att vi inte kunde fajtas om pallplaceringen men det beror kanske lite på orutin. Det här lägger ändå en bra grund för framtiden, säger Suninen.

Latvala femma i comebacken

I täten hade Elfyn Evans en lätt uppgift under den sista dagen. Hans stora ledning räckte gott och väl mot Thierry Neuville.

Evans vann till slut med 39,1 sekunder och tog karriärens andra seger i Jyväskylä. Tack vare segern knappar VM-tvåan in på Kalle Rovanperäs ledning i det totala sammandraget.

– Det blev en bra helg. Det var lite synd att Kalle körde ur tidigt i rallyt men jag har njutit av att tävla här. Med tanke på mästerskapet var resultatet också bra, säger Evans.

Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala tog sig i mål i sitt första rally sedan 2019. Han befann sig i ett ingenmansland på femte plats inför den sista dagen och det blev också hans placering i mål.

– Det har varit ett otroligt rally och jag kan bara tacka Toyota för den här möjligheten, säger Latvala med ett stort leende på läpparna.

I WRC2-klassen blev det däremot finländsk segerfest. Sami Pajari tog karriärens första seger i klassen. Oliver Solberg var före i resultatlistan men han körde inte om poäng i den här klassen i Jyväskylä.

– Det är en härlig känsla och jag är väldigt tacksam. Det var en fin helg, säger Pajari.

Resultat:

1. Elfyn Evans, Toyota 2.33.11,3
2. Thierry Neuville, Huyndai +39,1
3. Takamoto Katsuta, Toyota +1.36,7
4. Teemu Suninen, Hyundai +1.41,0
5. Jari-Matti Latvala, Toyota +4.09,4

6. Oliver Solberg, Skoda/WRC2 +9.33,6
7. Sami Pajari, Skoda/WRC2 +10.03,7
8. Adrien Foutmaux, Ford/WRC2 +10.37,5