Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Barbie har tagit världen med storm – finländaren Marja-Liisa Nguyen, 30, fick en roll i den superpopulära filmen

Marja-Liisa Nguyen i hatt och skjorta och korta shorts.
Bildtext För Marja-Liisa Nguyens roll i filmen skulle hon vara klädd i hatt, blå skjorta och mörkgröna shorts. ”Jag var också tvungen att bära en peruk, eftersom Barbiedockor måste ha mycket hår.”
Bild: Marja-Liisa Nguyen

Marja-Liisa Nguyen är hemma från Kemi, men just nu kan vi se henne i den superpopulära filmen Barbie som visas på bio överallt i världen. Att filmen blev så populär kom som en stor överraskning för Nguyen.

Barbie är redan årets mest sedda film i Finland, och ännu flockas folk till biosalongerna. Och i början av filmen så kan du faktiskt få syn på en finländare, för Marja-Liisa Nguyen knep en liten roll i den superpopulära filmen.

Nguyen har ett dagligt jobb inom glasögonbranschen, men drömmer om att få skådespela mer i framtiden. Just nu skymtas hon i en scen i början av Barbie-filmen där 14 olika Barbie-karaktärer står på rad. Kameran roterar runt karaktärerna och alla gör en liten rörelse som passar deras karaktär.

Marja-Liisa Nguyens roll var att spela ”Park Ranger” Barbie, alltså en skogvaktare. I scenen hälsar hon försiktigt mot kameran, räcker upp handen och ler brett, som världens populäraste docka brukar göra.

– Jag hade aldrig trott att filmen skulle bli ett så stort fenomen. Det känns overkligt att ens tro att jag har varit med i filmen, säger Nguyen, som bor i London.

Tre kvinnor som är utklädda till Barbie-figurer vid inspelningen av Barbie-filmen.
Bildtext Jessica Tinkler (till vänster) spelade journalisten, Marja-Liisa Nguyen skogsvaktaren och Isabella Barsenbach brandmannen i filmscenen.
Bild: Marja-Liisa Nguyen

Alltid osäkert om småroller får vara med i slutliga versionen

Några personer som står Nguyen nära visste att hon hade spelat in en scen i filmen Barbie för ett år sedan, men Nguyen höll det mesta av informationen för sig själv. Att få komma med i den slutliga filmversionen var osäkert ända till slutet.

– Det finns alltid en risk att inte nå den slutgiltiga versionen. Några karaktärer hade klippts bort från scenen jag var i. På bio var nog min vän den första som märkte att jag hade tagit mig till filmen. Vi blev positivt överraskade.

En bild på en skogsvaktare-Barbiedocka in i en plastficka.
Bildtext Nguyen berättar att det ibland finns strikta säkerhetsåtgärder på inspelningar, men inte den här gången. ”Vi blev uppmuntrade att dela bilderna på sociala medier”, säger Nguyen.
Bild: Marja-Liisa Nguyen

Det var lite av en slump att Nguyen hamnade i Barbie-filmen säger hon själv. Förra sommaren spelade hon en roll i en scen som sades vara relaterad till en Barbie-film. Det var en långfilm, vilket gör att skådespelarens ansikte syns i scenen. Nguyen fick ingen annan information.

– Jag tackade ja till rollen som alla andra roller som erbjuds mig, oavsett hur liten eller stor produktionen är. Om jag hade vetat att det så småningom skulle bli en scen i en så stor film hade jag definitivt stressat mer över rollen och att få den, funderar Nguyen ett år efter inspelningen.

Om jag hade vetat att det så småningom skulle bli en scen i en så stor film hade jag definitivt stressat mer över rollen och att få den.

Marja-Liisa Nguyen

Scenen spelades in på en dag i studioområdet hos Warner Bros. i London. Golfbilar användes för att flytta sig runt i området, eftersom avståndet mellan de många hallarna är stort.

– Jag såg i studiorna till exempel uppsättningarna i scenen där Barbies rör sig mellan två olika världar. Bilen som Barbies färdas i är gjord av kartong, avslöjar Nguyen.

Många olika peruker på ett bord.
Bildtext Det behövdes många olika peruker till den här Barbie-filmen.
Bild: Marja-Liisa Nguyen

Efter inspelningen googlade Nguyen sin karaktär och fick reda på att ”Park Ranger” Barbie faktiskt är till salu.

– Jag undrade om jag skulle köpa en docka som ett minne av en rolig upplevelse. Jag tror att när Halloween närmar sig kommer butiker att börja sälja rollspelskostymer med Barbie-tema. Kanske jag också hittar en Barbie-outfit som min karaktär har på sig, säger Nguyen.

Nguyen tror att Barbie-filmen kom ut på marknaden vid rätt tidpunkt. Generationer som har vuxit upp minns fortfarande mycket väl sina egna Barbie-leksaker under sin barndom.

– Allt som har med filmen att göra känns verkligen igen, även musiken. Jag tycker att det är bra att filmen också hade ett djupare budskap, men mest var den ganska lätt och rolig att se.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yles artikel Suomalainen Marja-Liisa Nguyen, 30, sai roolin supersuositusta Barbie-elokuvasta – ”En uskonut, että elokuvasta tulisi näin iso ilmiö”, skriven av Anna Horppu.