Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Erik Karlsson till Pittsburgh, Mikael Granlund till San Jose – tre NHL-klubbar gjorde jätteaffär

Uppdaterad 07.08.2023 09:06.
Erik Karlsson och Mikael Granlund.
Bildtext Erik Karlsson och Mikael Granlund går i motsatt riktning.
Bild: All Over Press

Med drygt två månader till premiären i hockeyligan NHL fick många spelare på söndagskvällen en ny klubb. Affären mellan Montreal, Pittsburgh och San Jose innehöll hela tolv pusselbitar.

Den svenska backen Erik Karlsson, som valdes till ligans bästa back säsongen 2022–23, är den stora pusselbiten i rockaden. Under den sista säsongen i San Jose blev det hela 25+76=101 poäng för Karlsson.

Han har längre ryktats vara på väg bort från bottenlaget San Jose och nu står det klart att karriären fortsätter i Pittsburgh. Karlsson har sagt att han vill spela om Stanley Cup och får nu möjligheten att nå framgång i sällskap av äldre stjärnor som Sidney Crosby, Jevgenij Malkin och Kris Letang.

Karlsson sitter på ett kontrakt som är värt 11,5 miljoner dollar per säsong och som sträcker sig till sommaren 2027. San Jose har gått med på att behålla 1,5 miljoner av Karlssons lön.

Spelaraffären

Pittsburgh får:
Backen Erik Karlsson, anfallarna Dillon Hamaliuk och Rem Pitlick, San Joses tredjeval 2026

Pittsburgh tappar:
Målvakten Casey DeSmith, backarna Jeff Petry och Jan Rutta, anfallarna Mikael Granlund och Nathan Legare, Pittsburghs förstaval 2024, Pittsburghs andraval 2025

San Jose får:
Backen Jan Rutta, anfallarna Mikael Granlund och Mike Hoffman, Pittsburghs förstaval 2024

San Jose tappar:
Backen Erik Karlsson, anfallaren Dillon Hamaliuk, San Joses tredjeval 2026

Montreal får:
Målvakten Casey DeSmith, backen Jeff Petry, anfallaren Nathan Legare, Pittsburghs andraval 2025

Montreal tappar:
Anfallarna Mike Hoffman och Rem Pitlick

För att få råd med Karlsson dumpar Pittsburgh ett antal spelare, bland dem anfallaren Mikael Granlund vars femmiljonerskontrakt är i kraft i två år till.

Granlund flyttade i mars från Nashville Predators till Pittsburgh. Våren i Pittsburgh var en flopp: saldot på 21 matcher var 1+4=5 poäng.

Pittsburgh bytte general manager i somras. Ron Hextall, som skaffade Granlund, har lämnat klubben och ersättaren Kyle Dubas från Toronto snickrar nu på sitt bygge.

Jeff Petry spelar ishockey.
Bildtext Jeff Petry spelade för Montreal mellan 2015 och 2022. Efter ett år i Pittsburgh återvänder den offensiva backen till Kanada.
Bild: Charles LeClaire-USA TODAY Sports/All Over Press

Förutom Granlund lämnar även reservmålvakten Casey DeSmith och de rutinerade backarna Jeff Petry och Jan Rutta Pittsburgh. DeSmith och Petry flyttar till Montreal, Rutta till San Jose.

I sin nya klubb San Jose får Granlund även sällskap av Mike Hoffman som ansluter från Montreal.

– Vi får två anfallare som bevisligen kan producera på NHL-nivå, säger klubbchefen Mike Grier på San Joses webbplats.

Diskussion om artikeln