Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Så här många besökte bostadsmässan i Lovisa – färre besökare än i Nådendal i fjol

Uppdaterad 07.08.2023 14:14.
Folk köar till ett hus.
Bildtext I genomsnitt gav hälften av mässbesökarna som svarade på kundundersökningen sin upplevelse betyget 9 eller 10.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Syftet med bostadsmässan i Lovisa var att göra staden mer bekant för människor nationellt. Målet verkar ha nåtts – cirka hälften av alla 107 000 besökare tog sig till Lovisa för första gången.

En månad av bostadsmässan i Lovisa är förbi och kvar blir förutom ett nytt bostadsområde också besökarstatistik och -respons.

På måndagen publicerade Finlands bostadsmässa det preliminära besökarantalet.

Enligt preliminära uppgifter har totalt 107 000 personer besökt bostadsmässan i Lovisa. Nästan 80 000 besök har gjorts på den virtuella bostadsmässan.

Det är aningen lägre än besökarantalet från Nådendals bostadsmässa, som 2022 lockade 116 000 besökare.

Anna Tapio, verkställande direktör för Finlands bostadsmässa säger att skillnaden till Nådendals besökarantal dels beror på att människor i dag överväger mer vad de lägger sina pengar på, men också befolkningsmängden runtomkring mässtaden påverkar.

– Till Nådendal kom nästan 50 000 besökare från en 50 kilometers radie, men för att det inte bor så många kring Lovisa, så kom endast ungefär 15 procent under 50 kilometer ifrån. Resten av besökarna kom längre ifrån.

Däremot är statistiken bättre än 2021, då 80 000 besökare besökte Lojo. Mässan där påverkades ändå av den pågående coronapandemin.

Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom säger att besökarantalet var ungefär vad de trodde och hoppades på.

– Över 100 000 är nog ett mycket bra resultat. Besökarantalet är inte det allra mest relevanta, utan det är de långsiktiga effekterna och det är svårt att säga på rak arm vad de är, säger Oker-Blom.

Lovisa imponerade på besökarna

Lovisas mål var att använda mässprojektet för att öka stadens igenkänning och attraktion. På basis av bostadsmässans besökarundersökning, som besvarades av 9 000 personer, besökte hälften Lovisa för första gången.

Hälften av mässbesökarna berättade att de förutom bostadsmässområdet också besökte staden.

Sexton procent av dem säger att de skulle vilja flytta eller kan tänka sig att flytta till Lovisa.

– Det kom redan lite fram i den preliminära sammanställningen av besökarfeedbacken att det finns en potential att locka betydligt fler invånare hit och genom det här evenemanget har besökare fått upp ögonen för Lovisa, säger Oker-Blom.

Flera lådformade, mörka hus i en sluttning.
Bildtext Nästan 80 000 besök har gjorts på den virtuella bostadsmässan.
Bild: Katarina Lind

I en gallup som genomförts bland mässbesökare kommer det fram att de flesta har gillat bostadsmässan i Lovisa. Speciellt havet, naturen, miljön och utsikten har fått positiv respons. Också mässområdets lämpliga storlek har nämnts flera gånger.

I genomsnitt gav hälften av mässbesökarna som svarade på kundundersökningen sin upplevelse betyget 10 eller 9.

– Vi fokuserar främst på responsen kring belåtenhet och upplevelse. Nu när marknadsläget är som det är, när det inte köps eller byggs bostäder, kunde det ha hänt att människor inte på samma sätt behöver inspiration. Men den allmänna nivån av tillfredsställelse var mycket högre än vad vi hade vågat förvänta oss i dessa tider, säger Anna Tapio.

Mässtämningen fortsätter online

Invånarna kommer att kunna flytta in i sina nya hem inom den närmaste framtiden. Det nya bostadsområdet och framför allt dess parker kommer att fortsätta att vara tillgängliga för stadsborna och besökare i Lovisa.

Området har totalt sju hektar grönt och parklandskap.

Projektchef för bostadsmässorganisationen i Lovisa stad, Niina Okkonen, säger i ett pressmeddelande att den nya ekologiska parken med sina träd är en fin upplevelse och att den flytande gångbron förkortar avståndet mellan centrum och det nya bostadsområdet avsevärt.

Ett vitt och ett mörkgrått småhus med flera våningar. En hög tall står framför.
Bildtext Bostadsmässan är ett trevligt sätt att söka inspiration till sitt eget hem.
Bild: Katarina Lind

Trots att bostadsmässan i Lovisa har avslutats kan människor fortfarande besöka mässhemmen virtuellt. Intresserade kan återvända till destinationerna både genom Asuntomessut-appen och genom den virtuella bostadsmässan som finns på bostadsmässans webbsida.

Nästa bostadsmässa hålls i Uleåborg i juli–augusti 2025.

Artikeln uppdaterades kl. 14.14 med Anna Tapios kommentarer.

Diskussion om artikeln