Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom söker nytt jobb: ”Bostadsmässan är förbi så här finns ett bra fönster”

En man i blå kragskjorta ler och tittar mot framtiden.
Bildtext Om Oker-Blom inte får jobbet som landskapsdirektör planerar han stanna kvar i Lovisa åtminstone tills hans kontrakt som stadsdirektör löper ut i november 2024.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Jan D. Oker-Blom har varit stadsdirektör i Lovisa i sex av de sju år han anställdes för. Det stora projektet, bostadsmässan, är nu rott i hamn och Oker-Blom söker nya utmaningar.

Lovisa stadsdirektör Jan D. Oker-Blom söker nu jobbet som landskapsdirektör för Nylands förbund.

Han beslutade sig för att söka jobbet eftersom det lät intressant.

– Det är aldrig en lämplig tidpunkt och jag trivs här i Lovisa men här finns ett bra fönster. Bostadsmässan är över och jag har jobbat sex av mina sju år som stadsdirektör, så jag tänkte att det kan vara en bra tid nu.

Det skulle helt enkelt vara en ny utmaning för mig, ett jobb på lite högre nivå

Jan D. Oker-Blom

Oker-Blom har sin bakgrund i Helsingforspolitiken och med sin erfarenhet av att leda en annan, mindre stad i Nyland tror han att han har mycket att ge Nylands förbund.

– Det här är en position som handlar om att samordna Nyland gällande trafik, planering, miljö- och EU-frågor och internationella frågor. Det skulle helt enkelt vara en ny utmaning för mig, ett jobb på lite högre nivå.

Vill synas och höras som direktör

Landskapet Nyland, som den nya direktören ska utveckla, har 1,7 miljoner invånare. Nylands förbund driver kommunernas och invånarnas intressen i regionen.

Jan D. Oker-Blom vill jobba för att balansera mellan de större och de mindre kommunerna i Nyland. Frågor som arbetskraftsbrist och invandring är speciellt viktiga för honom.

– Jag tror också att det ur Lovisas synvinkel är intressant vem som jobbar på Nylands förbund.

En man i jeans och kragskjorta promenerar i en park i Lovisa.
Bildtext Oker-Blom säger att han kommer bo kvar i Lovisa oavsett var han jobbar i framtiden.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Om Oker-Blom får tjänsten som landskapsdirektör vill han göra positionen mer synlig.

– På samma sätt som jag har försökt vara framme och tillgänglig och en marknadsförande ambassadör i Lovisa skulle jag vilja vara det i Nylands förbund.

Vad är det viktigaste du lärt dig under dina år som stadsdirektör i Lovisa?

– Den viktigaste lärdomen har varit modet att utveckla, lyfta på svansen och våga växa. Bostadsmässan, som är en framgång, är ett bra exempel på det här, säger Jan D. Oker-Blom.

Mässan tog slut den 6 augusti och hade enligt preliminära uppgifter 107 000 besökare på 30 dagar. Till följd av bostadsmässan finns nu ett helt nytt bostadsområde nära Lovisa centrum, Drottningstranden.

18 sökande tävlar om jobbet

Den som väljs till tjänsten som landskapsdirektör för Nylands förbund får börja genast, eller senast i slutet av 2023. Landskapsfullmäktige väljer direktör den 12 september.

Förutom Jan D. Oker-Blom söker 17 andra också jobbet. Bland dem finns till exempel Tomas Järvinen, vd för Folkhälsan Utbildning.

Diskussion om artikeln