Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Paret Aalto-Ryynänen får snart flytta in efter bostadsmässan: ”Det känns tomt, men samtidigt jätteskönt att äntligen få komma till vårt nya hem”

Uppdaterad 07.08.2023 21:11.
Nybyggda trähus med en gräsmatta i förgrunden.
Bildtext Huset vid Drottningstranden får snart sina nya invånare nu när bostadsmässan är över.
Bild: Leo Gammals / Yle

Bostadsmässsan i Lovisa har stängt portarna och snart börjar vardagen för alla nyinflyttade. Doften av färskt trä och en god grannsämja får en att känna sig hemma.

Bostadsmässan avslutades officiellt söndagen den 6 augusti. I hus nummer 25 bor Lovisaborna Jenna Aalto och Dani Ryynänen med dottern Amanda. De har inte bara byggt hus vid Drottningstranden utan också varit en del av allt ståhej kring mässan med sammanlagt 107 000 besökare.

Den här måndagen får paret besök av arrangörer och entreprenörer som tar ner vimplar, bär ut reklammaterial och rullar ihop den svarta mattan som slingrar sig runt huset med tillhörande stolpar och band.

En blond kvinna och brunhårig man står bakom en köksbänk och tittar in i kameran. I förgrunden en blomvas.
Bildtext Jenna och Dani ser fram emot normala vardagsrutiner efter bostadsmässan.
Bild: Leo Gammals / Yle

Den intensiva processen som lett till eget hus med utsikt över Lovisaviken och en bostadsmässa därtill har tagit några år i anspråk. Nu hägrar en normal vardag och det väcker blandade känslor hos det unga paret.

– Det känns nog jättetomt. Nu var det klappat och klart, men samtidigt jätteskönt att äntligen få komma hit till vårt nya hem, börja med våra vardagsrutiner och hitta vardagen på nytt i ett hus, säger Aalto.

– Det blir nog skönt med vanliga rutiner. Vi har hållit på med det här projektet i tre år, och sista året helt fullt ut och vi ser fram emot att flytta. Tillika är det nog ledsamt att projektet tar slut, för vi har varit mycket engagerade här, men tillika ser vi fram emot att börja livet med nya grannarna. Vi har fått nya vänner längs hela projektet, säger Ryynänen.

Medan huset vid Drottningstranden har byggts har paret bott i en liten lägenhet i närheten av Lovisa kyrka. Om två veckor är det nya hemmet helt inflyttningsklart.

– Idag börjar vi ta bort all skyddsplast och montera ner mässan. Det tar ungefär tre dagar så här är en hel del att fixa. Allt som hör till mässan ska bort, sen blir det vårt hem, säger Ryynänen.

Vardagsrum med vitt möblemang fotograferat från andra våningen.
Bildtext Vardagsrum, kök och matsal delar utrymme i nedre våningen.
Bild: Leo Gammals / Yle

I flyttlasset som anländer så småningom finns mest personliga saker – kläder, hygienartiklar och ett matbord som Dani och Jennas pappa har byggt.

Besökarna har vandrat genom huset längs en given rutt med hjälp av pilar på golvet och en provisorisk trappa utomhus på ena husgaveln. Trappan som leder upp till parets sovrum på andra våningen har väckt tankar.

– Den ska bort. Det har funnits gäster här som tänkt sig, att oj nej vilken halvfärdig trappa att ska den faktiskt stå kvar. Nej, den ska inte stå kvar. Vårt sovrumsfönster som ska monteras tillbaka har just levererats på framgården, så den ska bort, säger Jenna Aalto.

I övrigt är paret väldigt nöjda med hela byggprojektet.

– Alla har sett vårt hus och så blir det också. Det blev färdigt relativt tidigt på våren. Nu är det bara vi som fattas, säger Dani Ryynänen.

– Det saknas ännu två lampor i vårt sovrum så de måste monteras av en elektriker, men han borde komma den här veckan så då får vi dom också på plats, säger Aalto.

Bastu med två bäddar, en ugn och en hink med skopa.
Bildtext Husets bastu är välförsedd med ugn och dynor att luta huvudet mot.
Bild: Leo Gammals / Yle

Under de fyra veckorna som mässan varit öppen för allmänheten har tusentals människor kikat in i ert hus och klampat omkring. Hur syns spåren efter alla besökare?

– Riktigt allt möjligt, det vanligaste är ju att målarfärgen slits där folk har känt på hurdant material det är, säger Ryynänen.

– Folk har lutat sig mot väggen när de har tittat in i något rum och tagit stöd av dörrkarmen, men inget farligt, allt går att fixa, måla eller byta ut. Våra glasräcken ser nog väldigt använda ut, men de går också att fixa så inga stora problem, säger Aalto.

Ett modernt vardagsrum med vitt möblemang, tv, högtalare, kakelugn och en soffa.
Bildtext Vardagsrummet kan värmas med öppen spis och har gedigen ljudåtergivning.
Bild: Leo Gammals / Yle

På gården står en mindre byggnad inkilad mellan gräsmattan och enorma stenblock. Det är bastun som består av två containrar.

– Det var egentligen som så att vi lämnade bort hela bastun och byggnaden redan i ett tidigare skede, men när vi började med bakgården och köra med grävmaskinen så tänkte vi att vi måste göra det nu, för att inte behöva gräva upp allt på nytt när vi stänger hela nerfarten till stranden, säger Ryynänen.

Sagt och gjort. Bastubyggnaden monterades upp men har inte varit en del av bostadsmässan. Besökarna har inte ens kunnat se in genom de utsågade fönstren som varit förtäckta. Däremot lär det klia i Jennas pappas fingrar att få slutfölja bastun, som redan har ugnen på plats, med möjlig invigning redan i september.

Ung man står på en brygga och ser på vitkindade gäss som simmar i en vik.
Bildtext Det enda som bekymrar nybyggarna är gässen som i stora mängder besöker Drottningstrandens tomter.
Bild: Leo Gammals / Yle

Jenna Aalto och Dani Ryynänen ser också fram emot att få umgås med grannarna som bor nära intill.

– Stämningen är jättebra, senast igår satt vi här på vår terrass och korkade en flaska tillsammans med de blivande grannarna. Det är nog glada miner vi får, vi vinkar glatt och skrattar och berättar senaste nyheterna och har roligt tillsammans, säger Aalto.

Du kan se mer om familjens husprojekt på Instagramkontot @kuningattarenhelmi.

Diskussion om artikeln