Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Smidig övergång från sommarlov till skola: Nio tips för föräldrar

Skolväska och penal packas
Bildtext När ni tillsammans packar skolväskan kan det vara en fin stund att fråga barnen kring känslorna att börja skolan.
Bild: Rebecka Hägert-Backull

Sommarlovet går mot sitt slut, och det är dags för skolstart igen. Föräldrasnack med Carro och Rebecka funderar i veckans avsnitt om hur övergången från lediga dagar till en ny skolrutin kan vara en utmaning för både barn och föräldrar. Men med rätt förberedelser och inställning kan du som förälder hjälpa ditt barn att anpassa sig smidigt till skolmiljön och göra starten på det nya läsåret till en positiv upplevelse. Här är nio tips som podduon med hjälp av lyssnarna sammanställt för att underlätta övergången och ge ditt barn en bra start i skolan.

"I säng före klockan 21 och ett städat skrivbord" Så förbereder vi barnen för skolstart

28:14

1. Börja förbereda tidigt

Några veckor innan skolan börjar är det bra att få barnet tillbaka i en vanlig rutin för att gå och lägga sig och vakna vid lämplig tidpunkt. Detta hjälper dem att anpassa sig lättare när skolan börjar.

2. Utveckla en positiv attityd till skolan innan start

Hjälp ditt barn att se fram emot skolan genom att läsa böcker om skolan, prata om positiva erfarenheter med skolan och framhäva skolan som en möjlighet till lärande och tillväxt.

3. Besök skolan

Att öva på skolvägen, bekanta sig med skolgården och kanske kika in genom fönstret på klassrummet innan den första dagen kan få barnet att känna sig mer bekvämt och tryggt när de går in i skolan första gången.

4. Bli organiserad

Hjälp ditt barn att organisera sina skolmaterial, som ryggsäck, pennor och anteckningsböcker, för att känna sig mer förberedda inför läsårets start.

Cyklande barn på sandväg
Bildtext Om barnet har lite koll på skolvägen och skolgården kan det kännas tryggare att börja skolan.
Bild: Carola Nordberg

5. Var uppmärksam på ditt barns känslomässiga behov

För vissa barn kan skolstarten vara utmanande, så var uppmärksam på ditt barns känslomässiga behov och hjälp dem att hantera eventuell ångest eller stress.

6. Skapa ett bekvämt utrymme för läxor

Ett lugnt och bekvämt utrymme hemma, exempelvis vid skrivbordet, hjälper ditt barn att hålla fokus och bli mer produktiv när läxorna ska göras.

7. Uppmuntra ditt barn att skaffa nya vänner

Introducera ditt barn för andra barn i klassen och uppmuntra dem att skapa nya vänskapsband, vilket kommer att göra övergången till skolan lättare och mer trivsam.

Penal och väska på bord
Bildtext Att fixa ett ställe där barnet kan göra läxorna är ett bra sätt för barnet att konkret göra något för att förbereda sig inför skolstarten.
Bild: Rebecka Hägert-Backull

8. Ha tålamod

Kom ihåg att övergången till skolan kan vara svår för många barn, så ha tålamod och stöd ditt barn när de anpassar sig till den nya rutinen och miljön.

9. Håll dig positiv

Påminn ditt barn om att starten på läsåret är en fantastisk möjlighet att lära sig och växa. Var positiv och uppmuntra ditt barn att se fram emot alla spännande äventyr som väntar i skolan.

Med dessa nio tips kan du som förälder ge ditt barn en mjuk och positiv övergång från sommarlov till skola. Genom att vara stöttande, organiserad och uppmuntrande hjälper du ditt barn att skapa en stark grund för ett framgångsrikt läsår fyllt av lärande och glädje. Lyssna på avsnittet för fler tips!