Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bråda timmar i Vasa gästhamn inför den annalkande stormen

Uppdaterad 07.08.2023 19:49.
Wasa segelföreningens kommodor Mikael Still kollar förtöjningen av en segelbåt
Bildtext Wasa segelföreningens kommodor Mikael Still kollar förtöjningen av en segelbåt
Bild: Peter Lüttge / Yle

Segelbåtarna säkras med extra linor och bojor och ägarna fäster allt som eventuellt kan flyga. Det här trots att hamnen i sig har ett ganska skyddat läge.

Vid gästhamnsbryggan står en orolig man i fören på sin segelbåt och har en hel drös med frågor till Mikael Still, ordförande för Wasa segelförening. Det är Stockholmsarkitekten Ola Kjellander som har sökt upp den skyddade hamnen för att vänta ut stormen.

Still ger lugnande besked till honom. Han får flytta båten till ett lugnare ställe om han vill, även om det inte är på gästhamnssidan. Han får också sätta extralinor på flera bojar som finns akter om båten.

Han berättar också för Kjellander att han själv är på väg till stadsdelen Vikinga där hans båt ligger för ankar, även om båten kommer att ligga i lä för stormen. Han tar hellre det säkra före det osäkra.

Full rulle i hamnen

I segelföreningens hamn finns flera medlemmar som är i farten med att tilläggssäkra sina båtar inför stormen som det har skrivits så mycket om.

Även om stormen kanske inte kommer att vara så häftig som det förutspåddes för några dagar sedan vill man vara på den säkra sidan.

Det viktigaste vid en storm är båtens förtöjningar. - Spela upp på Arenan

Mikael Still har just hjälpt en klubbmedlem att lägga ut en extra akterlina med hjälp av en liten jolle som han rodde ut med. Han tycker att båtfolket gör klokt i att kolla att alla förtöjningar är i skick.

– Seglare vill ha vind men det är klart, med för mycket vind blir det alltid kämpigt. Har man en bra båt, väl utrustad, och själv är kunnig så är hårt väder inte ett problem. Men som nöjesseglare vill du undvika alltför hårda stormar.

Måste man själv ha koll på båten när den ligger i hamnen?

– Varje båtägare är ansvarig för den egna båtens förtöjning och att följa hamnreglerna. När det är en storm som är i annalkande som i dag är det en god idé att dubblera förtöjningarna.

Wasa segelföreningens kommodor Mikael Still kollar förtöjningen av en segelbåt
Bildtext En extra akterlina rekommenderas.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Får man flytta på båten?

– Man kan flytta på den om det finns lediga platser. Men i de flesta vindar är vår hamn rätt så skyddad. Har du goda förtöjningar kommer båten att klara sig här.

Hur är det med gästande båtar? Får de någon hjälp?

– Det går att ringa oss på förhand. Våra kontaktuppgifter finns i vår rorsbok som också finns på nätet på vår hemsida så det går att kontakta oss på förhand och avisera sin ankomst.

Wasa segelföreningens kommodor Mikael Still kollar förtöjningen av en segelbåt
Bildtext En extra knop här och var sitter bra inför stormen.
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Tyvärr var våra hamnvärdar här sista gången i går. Nu har vi inga anställda hamnvärdar för säsongen längre. Men seglarna är vana att klara sig på egen hand. De förväntar sig inte nödvändigtvis att få handräckning heller. Vid gästbryggan finns det tillräckligt med bojar så det räcker två till varje båt.

Finns det hjälp att få på natten om man får problem med båten?

– Vi har ännu hela augusti månad nattvakter på plats; föreningsmedlemmar som har sina båtar i hamnen som utför sin nattvaktstur. De patrullerar en gång i timmen och sitter annars på kansliet så det är klart att det går att få hjälp om man behöver.

Wasa segelföreningens kommodor Mikael Still kollar förtöjningen av en segelbåt
Bildtext Lite längre bort från bryggan skulle vara bättre.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Efter intervjun ser kommodor Still en båt som ligger väl nära bryggan och han är rädd för att det kan skada fören eller bryggan. Han hoppar på båtens däck och ändrar på förtöjningarna så att ingenting kan hända. Det är så man ska göra, säger han.