Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Depeche Mode blåser av konsert i Helsingfors – promotor: ”Första gången under mina två decennier som en spelning ställs in på grund av vädret”

Uppdaterad 07.08.2023 16:48.
En man sjunger en hög not in i en mikrofon, medan en person i bakgrunden spelar gitarr.
Bildtext Bandet har spelat konserter runt om i Europa i sommar.
Bild: EPA-EFE

Ovädret sätter käppar i hjulet för konsert i Kajsaniemi. Bandet Depeche mode avbokar sin konsert på kort varsel.

Bandet Depeche Mode avbokar sin konsert som skulle ha ägt rum i Kajsaniemiparken i Helsingfors på tisdag den 8 augusti.

De väderförhållanden som väntas för måndag kväll och tisdag kväll kan äventyra säkerheten, uppger Live nation i sitt pressmeddelande. Beslutet kom efter diskussioner med finska säkerhets- och kemikalieverket Tukes och räddningsväsendet.

”Till våra fans i Helsingfors – på grund av väderprognosen med hot om åskväder och kraftiga vindar tvingas vi ställa in morgondagens spelning i Kajsaniemiparken. Hälsan och säkerheten för våra fans, vårt team och alla som arbetar på platsen är vår högsta prioritet, och vi har blivit informerade av Tukes och det lokala räddningsverket att det kan vara otryggt att genomföra planen med tanke på de förväntade väderförhållandena”, säger en representant för Depeche Mode.

Ovanligt att konserter ställs in på grund av oväder

Enligt evenemangets promotor vid Live Nation, Scott Lavender, är det väldigt ovanligt att konserter ställs in på grund av väderförhållanden.

– Jag har jobbat med evenemang i Finland i över två decennier och det har aldrig hänt mig att ett evenemang ställts in på grund av vädret. Det ovanligt att evenemang ställs in på det hela taget - och med vädret som orsak än mer så, säger Lavender.

Det främsta orosmomentet i beslutet har med de utlovade kraftiga vindarna att göra. Det kan blåsa kraftigt både under dagen och under kvällen, vilket utgör en risk för de arbetare som bygger scenen och produktionselementen. I samråd med myndigheterna drog de slutsatsen att det inte var säkert att fortsätta bygget.

– Vi klarar av många slags väder, men när man bygger kan vindarna bli väldigt farliga.

Hoppet levde in i det sista

Helsingfors var det näst sista stoppet på Depeche Modes världsturné Memento Mori som startade i Sacramento, Kalifornien i mars. Den sista konserten ges i Oslo på fredag den 11 augusti.

Processen för att ställa in evenemanget var omfattande, säger Lavender, och beslutet fattades i samråd med Depeche Modes management och finländska myndigheter.

– Det är en stor process och vi tar inte lätt på det. Vi har avvaktat och hoppats, för vädret har ändrats varje dag. Vi försöker agera baserat på absolut visshet, vilket är väldigt svårt när det gäller vädret. Ju närmare vi har kommit evenemangsdatumet, desto säkrare är prognoserna förstås.

– Vi försökte vänta till sista minuten i hopp om att kunna genomföra showen, men tyvärr gick prognosen inte ihop med det och vi måste fatta beslutet att ställa in, säger Lavender.

Det ordnas ingen ersättande konsert, meddelar bandet via Live nation.

Köpta biljetter ska returneras till försäljaren senast den 7 oktober 2023.