Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Har du koll på vad din försäkring täcker om stormen slår till? Så här förebygger du stormskador

Regnmoln och en strimma blåhimmel.
Bildtext Stormskador ökar i takt med att kraftiga väderfenomen blir vanligare.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Försäkringsbolagen ersätter skada orsakade av väder enligt olika villkor. Förebygg skada så gott du kan, hälsar försäkringbolagen, och kom ihåg att skydda dig själv.

Kraftigare väderfenomen har blivit vanligare och därmed har också skador på egendom ökat. Det säger Mathias Lindström, som är riskchef på Lokaltapiola Sydkusten.

– De vanligaste stormskadorna är stormvindar som leder till att träd faller. I värsta fall kan hela taket blåsa av huset, säger Mathias Lindström.

Porträtt av en man i kostym.
Bildtext Enligt Mathias Lindström, riskchef på Lokaltapiola Sydkusten, har skador som orsakats av väderfenomen ökat.
Bild: Erik Saanila

Definitionen för storm är tydlig i Lokaltapiolas försäkringsvillkor för naturfenomensskydd. Det ska blåsa minst 15 meter per sekund i genomsnitt eller regna minst 30 millimeter i timmen eller 70 millimeter i dygnet. I naturfenomensskyddet ingår också tromber eller åskbyar.

– Folk är inte så pigga på att läsa försäkringsvillkoren. De kan bli lite överraskade ibland att det står klart och tydligt i försäkringsvillkoren vad en storm anses vara, säger Lindström.

Håll koll på vad din försäkring ersätter

Majoriteten av olyckorna som orsakas av åskväder handlar om att känsliga elektroniska apparater går sönder på grund av överspänning, visar statistik från försäkringsbolaget If. Också enligt Mathias Lindström på Lokaltapiola är den allra vanligaste väderskadan en åskskada som orsakas av överspänning.

Skador orsakade av överspänning ersätts inte i Lokaltapiolas skydd för naturfenomen, utan från bräckageskyddet som ingår i den omfattande hemförsäkringen.

storm
Bildtext På många håll har man grävt ner elledningar för att förebygga skador på grund av väder.
Bild: Lehtikuva

Också hos försäkringsbolaget If krävs den omfattande hem- och stugförsäkringen för att man ska få ersättning för överspänning.

– Försäkringen ersätter åskskador om något går sönder mekaniskt. Men om det kommer en spänningstopp och något går sönder, då behöver man en omfattande försäkring, säger Jussi Lindström, som är produktchef för hem- och stugförsäkringar vid If i Åbo.

På If täcker hemförsäkringen plötsliga och oförutsedda sakskador till följd av stormvind eller hagel. Bolaget har inte längre vindgränser för stormvindar, eftersom skadorna kan orsakas av lokala väderfenomen som inte registreras vid officiella mätpunkter, säger Jussi Lindström.

Ett hus vars stenfot är dränkt i vatten.
Bildtext Översvämningar ingår i en del hemförsäkringar. Bilden är från Pello i maj i år.
Bild: Timo Metsäjoki / Yle

För ungefär 20 år sedan utvidgades Ifs hemförsäkring så att den också omfattar översvämningar. Den vanligaste orsaken till att kunderna kontaktar bolaget är för att ta reda på vilka översvämningar som försäkringsvillkoren gäller.

– Översvämningsskadorna ska vara avvikande för att vi ska ersätta dem. Annars är våra kunder väldigt medvetna om vad försäkringen ersätter.

Förebygg skador före stormen

Inför en stormvarning gäller det att se över sin egendom och fundera på vad man kan göra för att förebygga skador.

Man kan ställa utemöbler och lösa föremål på gården in i förråd, och se till att båten är rätt förtöjd och att trossarna är i gott skick. Trampoliner kan man antingen fästa i marken eller så kan man ta ner skyddsnätet som lätt fångas av vinden. Då det åskar kan man dra ut elektroniska apparaters stickkontakter.

Söndrig trampolin ligger på en gård.
Bildtext Trampoliner flyger lätt iväg i vinden. Bilden är från Lembois i Tammerfors i juli i år.
Bild: Oskari Räisänen / Yle

Ibland räcker ändå inte förebyggande åtgärder.

– Det är inte ens möjligt att värja sig för stormskadorna helt och hållet. Vi förutsätter inte att all utomhusegendom ska sättas in om det varnas för storm, säger Mathias Lindström.

Jussi Lindström påminner om att det också är viktigt att skydda sig själv då stormen slår till.

– En stor fara är att ett objekt träffar en människa. Om det är möjligt borde man hållas inne, säger Jussi Lindström.

Diskussion om artikeln