Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rapport: Bara de rikaste vinner på regeringens planerade reform av arvsskatten

Specialmedarbetare Lauri Finér.
Bildtext Lauri Finér vid den socialdemokratiska tankesmedjan Kalevi Sorsa-stiftelsen fann att de allra rikaste vinner mest om regeringen slopar arvsskatten.
Bild: Silja Viitala / Yle

Regeringens planer på att förändra arvsskatten skulle gynna de rikaste och leda till högre skatt för dem som får mindre arv, visar utredning.

Regeringen Orpo ska utreda om man kunde ändra arvsskatten enligt svensk modell. Då skulle arvsskatten slopas och ersättas av en skatt på överlåtelsevinster om den ärvda egendomen säljs.

Enligt en rapport från den socialdemokratiska tankesmedjan Kalevi Sorsa-stiftelsen skulle detta i första hand gynna förmögna släkter.

– Beskattningen av de mest förmögna skulle kunna sjunka eller utebli helt vid till exempel stora företagsarv. Samtidigt skulle skatten på mindre arv kunna stiga eftersom man skulle beskatta alla överlåtelsevinster, säger stiftelsens verksamhetsledare Lauri Finér som skrivit rapporten.

Enligt utredningen betalar 60 procent av arvtagarna i dag ingen skatt alls eftersom arvet understiger gränsen på 20 000 euro.

Däremot står de mest förmögna för en ansenlig del av arvsskatten. Under åren 2017–2019 stod den rikaste tiondelen av befolkningen för 39 procent av värdet på alla gåvor och arv. Också geografiskt råder en stor ojämlikhet. Omkring hälften av värdet på alla arv finns i Nyland.

– De flesta av dem som skulle dra nytta av reformen bor i Nyland där arven i genomsnitt är flera gånger större än i andra delar av landet, säger Finér.

En annan nackdel med den svenska modellen är enligt rapporten att den kan låsa egendom, vilket kan ha skadlig inverkan på företagande och tillväxt.

Vill hellre ha högre arvsskatt för rika

Enligt en forskningsöversikt i rapporten finns det inte vetenskapligt stöd för att slopa arvsskatten. Också till exempel OECD stödjer arvsskatt, eftersom den anses vara ekonomiskt effektiv samtidigt som den skapar jämlikhet.

Enligt Lauri Finér borde man snarare höja arvsskatten för de förmögnaste genom skärpt progressivitet. Skatten skulle då kunna höjas på miljonarv, medan den kunde sänkas för mindre arv.

– Förmögenhetsskillnaderna har vuxit i Finland precis som i många andra länder och arvsskatten är ett sätt att motverka en sådan här utveckling. I dag finns det också olika sätt att kringgå skatt så att den vid stora arv i praktiken till och med kan bli lägre än vid mindre arv, säger Finér.

Regeringen Orpo får ändå stöd för planerna på att förlänga betalningstiden för arvsskatten. Enligt regeringsprogrammet ska tiden förlängas till 10 år.

– Om man till exempel blir tvungen att sälja en del av arvet för att betala arvsskatten kan det vara skäligt att förlänga betalningstiden eller sänka räntan som bärs upp om man skjuter på betalningen, säger Finér.

Teemu Lehtinen, verksamhetsledare på Skattebetalarnas centralförbund.

Regeringen vill slopa arvsskatten – men då måste du kanske betala mera

Regeringen vill utreda ifall man kan reformera arvsskatten, men på Skattebetalarnas centralförbund är man skeptisk. Ett avskaffande av arvsskatten kan i vissa fall leda till att man betalar mer skatt på sitt arv.

Diskussion om artikeln