Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Australiensiska Karen stortrivs i Helsingfors men har aldrig drömt om att besöka Finland: ”Många klumpar nog ihop er med Sverige och det är orättvist”

En leende kvinna står på salutorget.
Bildtext Karen från Australien hade aldrig kommit på tanken att resa till Finland, men det var innan en bröllopsinbjudan damp ned i postlådan.
Bild: Roy Maki-Fränti / Yle

Den utländska turismen i Helsingfors har ännu inte återhämtat sig sedan pandemin. Det oroar inte Helsingfors turismchef som gläds åt att denna sommar är bättre än den förra.

Regnet har hängt tungt över Helsingfors i flera dagar. Men så en morgon skymtar blå himmel. Turisterna vädrar äntligen en möjlighet att ta in stadsbilden torrskodda och australiensiska Karen passar på att bege sig ut på kryssning i Helsingfors skärgård.

Hennes vistelse i Helsingfors har präglats av mulet väder och regnskurar. Det står i bjärt kontrast till övriga delar av Europa där värmeböljan varit ett faktum större delen av sommaren.

– Bara man har en regnjacka går det lika bra. Jag glömde ta med min, men nu har jag lärt mig, säger Karen.

Tanken att besöka Nordens östligaste land hade aldrig slagit henne tidigare trots att hon varit både till Sverige och till Island.

– Det kanske är orättvist men jag tror att många klumpar ihop Finland med Sverige och tänker att om jag sett det ena så räcker det. Men det är så olikt och det finns ju massvis med saker att se i Finland, verkligen ett fantastiskt land.

En släktings bröllop föranleder hennes besök, men det har hon valt att utnyttja till max. Under två veckor har hon bland annat hunnit med båtturer, besök på olympiastadion och en djupdykning i det finländska köket med både renkött och gravlax.

– Jag har bara gott att säga. Det är rent, människorna är trevliga, maten är fantastisk. Ni borde bli bättre på att marknadsföra er.

Blivit dyrare att resa

I juli 2019 gjordes nästan en halv miljon övernattningar på hotellen i Helsingfors. Sedan coronapandemin avtog har Helsingforshotellens bokningar återhämtat sig sakta men säkert tack vare den växande inhemska turismen. Men antalet hotellnätter som bokats av internationella turister ligger fortfarande långt efter.

I fjol återhämtade sig den internationella turismen betydligt bättre i övriga nordiska huvudstäder. Efter Köpenhamn, Stockholm och Oslo låg Helsingfors på sista plats, med god marginal. På kajen intill Salutorget står britten Sean Farrell, han dristar sig att spekulera i var problemet ligger.

– Resekostnaderna är verkligen höga nu. Men å andra sidan, det är Finland inte ensamt om. I Helsingfors är det ganska dyrt att gå på restaurang. Men å andra sidan så är det också dyrt i min egen huvudstad, London. Så fort man kommer en bit utanför blir det hälften billigare.

Närbild på en man som står framför kryssningsfartyg vid Salutorget i Helsingfors.
Bildtext Sean Farrell framhåller att den höga prisnivån säkert håller tillbaka turismen.
Bild: Roy Maki-Fränti / Yle

Seg återhämtning

Att antalet utländska turister fortfarande ligger efter jämfört med 2019 är inget som bekymrar Helsingfors turistchef Nina Vesterinen. Hon vill lyfta fram att antalet hotell övernattningar som bokats av utländska turister har ökat sedan ifjol.

– Återhämtningen har fortsatt fint under sommaren. Bland de utländska turisterna har de flesta kommit hit från USA, Tyskland, Storbritannien och Sverige.

I juni 2022 gjorde utländska turister drygt 141 000 övernattningar i Helsingfors. I år ökade siffran till 176 000, det vill säga drygt 24 procent. Men juni 2019, alltså före coronapandemin låg siffran på drygt 232 000.

Det finns ingen officiell statistik ännu för juli i år. Men enligt Vesterinen ser de preliminära siffrorna lovande ut.

– Det blir bättre för varje dag som går, vid flera museer har det slagits besöksrekord. Om man tittar på de flygbokningar som gjorts till Helsingfors Vanda under resten av året är också de fler än slutet av 2022

Vesterinen jämför genomgående årets siffror med 2022. På frågan om hur de utländska turisterna ska lockas tillbaka svarar hon så här:

– Det är ett långsiktigt arbete. Vi har haft flera intressanta marknadsföringskampanjer som nu fortsätter. Vi måste kunna erbjuda högkvalitativa tjänster. Och vi måste fortsätta satsa på hållbarhet, det är det som efterfrågas.

Svala vädret lockar vissa

Kanske är Vesterinens optimism befogad. I Esplanadparken, framför statyn av Johan Ludvig Runeberg står Thomas Vermaut och Nienke Voskuilen från Nederländerna och tar en selfie. De har rest runt i norra Finland i två veckor och är nu på väg hem. I motsats till australiensiska Karen var det ett aktivt val för dem att resa till Finland.

– Det stod mellan Finland och Medelhavet. Men i södra Europa har det varit så varmt. Det jämna vädret i Finland är ett trevligt särdrag då det råder värmebölja i andra länder, säger Vermaut.

Två personer står framför en staty i en park.
Bildtext Nienke Voskuilen och Thomas Vermaut valde Finland för det svalare vädret.
Bild: Roy Maki-Fränti / Yle