Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räddningsväsendet förbereder sig för ovädret: ”Tänk efter innan ni ringer oss”

Uppdaterad 07.08.2023 22:46.
Erkki Lampén filmade åskfronten från Kimitoön den 7 augusti. - Spela upp på Arenan

På flera håll runt om i landet förbereder sig räddningsväsendet inför det kommande ovädret. Mycket av det som behövs ingår däremot redan i till exempel brandstationernas vanliga beredskap.

Oväder kommer till Finland, men århundradets oväder blir det inte.

Det mest otäcka vädret förväntas slå till på tisdag, när en ny väderfront drar in söderifrån under natten. Det säger Yles meteorolog Laura Tuomola.

– Under tisdagsmorgonen ska det regna och blåsa kraftigt vid sydkusten. Ovädret skakar mest om landets mellersta delar under tisdagseftermiddagen, säger Tuomola.

Enligt Tuomola finns den största risken för skador i mellersta Finland. Där kan det bli kraftiga regn- och åskskurar. De största skadorna orsakas troligen av vinden.

Instanser samarbetar i huvudstadsregionen

Jourhavande brandmästare Ville Estlander vid Centralbrandstationen i Esbo berättar att alla räddningsbilar har den utrustning som behövs för räddningsarbete.

– Alla enheter och stationer har grundberedskap att reagera på olika sorters mindre skador, till exempel att sätta plåttak tillbaka på plats, säger Estlander.

Räddningsväsendet har också större utrustning för till exempel översvämningar, säger Estlander.

Inför ovädret har räddningsväsendet också övat på en så kallad rusningsmodell. Det innebär att larm tas emot i deras lägescentral och därifrån skickas larmen vidare till olika enheter, i prioritetsordning.

Uniformer
Bildtext Många olika instanser samarbetar i huvudstadsregionen.
Bild: Vendla Fagerudd / Yle

I huvudstadsregionen är det inte heller bara räddningsväsendet som hjälper till.

– Avtalsbrandkårerna är också redo, säger Estlander.

Avtalsbrandkårer, eller de frivilliga brandkårerna, deltar tillsammans med räddningsväsendet i släcknings- och räddningsverksamhet.

Dessutom samarbetar räddningsväsendet med Stara, Helsingfors stads byggtjänst.

– Tillsammans röjer vi undan material om de hamnar på gatorna. Det kan till exempel vara fråga om träd som fallit, säger Estlander.

Enligt Estlander är det överlag ännu osäkert vad man kan förvänta sig av ovädret.

Troligtvis lugnare i Österbotten

Också räddningsverket i Österbottens välfärdsområde förbereder sig inför ovädret. Det här berättar jourhavande brandmästare Johan Sandell.

– Vi har skickat meddelande till vår personal och varnat för att det kan bli en lång natt mellan måndagen och tisdagen, säger Sandell.

Man behöver inte vara rädd, men nog ha respekt för vädret. Man behöver inte ta onödiga risker.

Petter Holmström, brandkårschef i Pargas

Enligt Sandell ser räddningsverket också till att all utrustning är i skick. Sandell säger ändå att det värsta ovädret antagligen inte kommer till Österbotten.

– Det blir kanske ändå några tiotals uppgifter för oss också.

Pargas frivilliga brandkår har kontrollerat sin utrustning en extra gång

I Åboland är Pargas frivilliga brandkår redo att hjälpa till.

– Vi har sett till att det finns bensin i alla tankar och att sågarna är vässade och i skick, säger brandkårschef Petter Holmström.

Holmström säger att de följer med prognoserna ungefär en gång i timmen.

– Just nu ser det ut som att det inte ska bli jättekraftigt oväder här, men det är svårt att förutspå. Många brukar tänka att det säkert inte blir något allvarligt. Man ska vara försiktig med sådana tankar, säger Holmström.

Det är viktigt att vara förberedd i varje fall, säger han.

”Tänk efter innan ni ringer räddningsväsendet”

Både Petter Holmström och Ville Estlander vid Centralbrandstationen poängterar att man inte ska ringa räddningsväsendet i onödan.

– Till exempel går många brandalarm av nu för att det är varmt och fuktigt. Kolla gärna först om det verkligen finns tecken på en brand innan ni ringer. Annars räcker inte vår kapacitet till, säger Estlander.

Man behöver inte heller ringa räddningsväsendet om ett träd har fallit omkull på gården, om det inte orsakat fara för någon.

Ett träd som fallit över en stig i en skog.
Bildtext Man behöver inte ringa brandkåren om ett träd fallit omkull på gården och det inte skadat någon.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Enligt Holmström kan det också löna sig att plocka undan sådant från sin gård som kunde flyga iväg.

Det kan bland annat vara klokt att spänna fast trampolinen och att förbereda sig för elavbrott om man bor på ett ställe där det finns en större risk för det.

– Man behöver inte vara rädd, men nog ha respekt för vädret. Man behöver inte ta onödiga risker, säger Holmström.