Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Djungeln kom till stan när konstskolan i Lovisa ordnade gatukonstläger

På bilden står två unga pojkar och poserar vid en vägg var de har målat konst.
Bild: Hanna Nordman

Under sommaren har Lovisa medborgarinstitut ordnat gatukonstläger. Yle Östnyland var på vernissage för att betrakta graffiti- och väggmålningar. Adam Selenius och Bo Lunabba väntar på att ett liknande läger ska ordnas igen.

Tio kursdeltagare har under en vecka fått lära sig om gatukonstens olika metoder under konstskolans gatukonstläger i Lovisa.

Yle Östnyland åkte på vernissage och pratade samtidigt med läraren Tuuli Huovila och två kursdeltagare, Adam Selenius och Bo Lunabba.

Huovila berättar att kursdeltagarna under lägret har gått utförligt igenom olika metoder som hör till gatukonsten.

På bilden ser man en kvinna stå framför ett konstverk ute i en trädgård.
Bildtext Tuuli Huovila har under veckan lärt ut om gatukonstens olika metoder.
Bild: Hanna Nordman

Under veckan har de bland annat lärt sig om graffiti, sprejmålning och använt stencilkonst. På utsidan av konstskolans staket har kursdeltagarna också fått måla och forma plywoodskivor till olika figurer.

Adam Selenius och Bo Lunabba visar upp konstverket på staketet.

– Vi fick träbitar som vi fick skissa på, temat var djungel. Sedan sågade vi ut formerna och målade dem, berättar Selenius.

Gatukonst med temat djungel på ett staket.
Bildtext Vid Degerbygatan kan man se en glimt av utställningen.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Lunabba berättar att läraren Huovila hade gett dem tre alternativ på teman; skog, djungel och hav. Kursdeltagarna röstade och resultatet blev djungel.

Meningen var från början att göra väggmålning på staketet, men vädret ändrade på planerna. Men tur i oturen så kunde konstverket nu istället komma på yttre sidan av staketet i form av skivor, så att de som går förbi också kan se en glimt av konstverket. Väggmålningen var planerad på inre sidan av staketet, berättar Huovila.

Gatukonst är ett nytt tema för både Selenius och Lunabba. Graffiti är en ny metod som de båda har fått testa på under lägret. Lunabba vet inte vart inspirationen kom ifrån men berättar att graffitimålningar oftast har olika budskap som man vill få fram.

På bilden ser man ett konstverk hänga mellan träden. I bakgrunden ser man ett ljusrött hus och en människa gå upp för trappan.
Bildtext Vernissage hölls på konstskolans bakgård.
Bild: Hanna Nordman

Selenius och Lunabba berättar att de har lärt sig mycket nytt under veckan, till exempel att spreja graffiti, planera muraler och stenciltekniker.

Både Selenius och Lunabba går vanligtvis i konstskola och är väldigt fascinerade av konst. Båda ritar och målar hemma men gatukonst är nytt för båda två.

– Jag kommer fortsätta i konstskolan och om samma läger ordnas igen så kommer jag nog att gå på det, säger Lunabba.

Diskussion om artikeln