Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extremvädret Hans drar fram över Sverige och Norge – vägar har rasat och tåg har spårat ur

Uppdaterad 07.08.2023 21:44.
Ovädret har fått vägar att kollapsa och orsakat översvämningar, strömavbrott och eldsvådor. - Spela upp på Arenan

Extremvädret Hans har orsakat översvämningar, fått vägar att rasa och ett tåg att spåra ur i Sverige. Från och med den 8 augusti gäller en röd vädervarning på flera håll i landet. I södra Norge har röda varningar redan införts.

Åskan och regnet har orsakat strömavbrott, eldsvådor och översvämningar i källarlokaler i Sverige, rapporterar tidningen Expressen. Under söndagen registrerades över 25 400 blixtar i Sverige, meddelar det svenska meteorologiska institutet SMHI.

Under måndagen 7 augusti gäller gul varning för regn, höga flöden eller skyfallsliknande regn i Sverige. Från och med tisdagen den 8 augusti gäller röd varning på grund av vädret i Västergötland, Värmland, Jönköping och Örebro.

En röd varning innebär i Sverige att det kan bli stor fara för allmänheten och mycket allvarliga konsekvenser för samhället.

Ett tåg hänger från trasig räls i en sluttning som har rasat på grund av regnvatten. I bakgrunden syns tallskog.
Bildtext Ett tåg spårade ur mellan Hudiksvall och Iggesund till följd av ovädret.
Bild: EPA-EFE

Stora mängder regn kan orsaka rikligt flöde i åar, bäckar och diken, och flödet i vattendragen kan vara mycket stark.

Under de närmaste dagarna kan det komma till och med 100 millimeter regn i delar av landet, rapporterar Expressen. Enligt prognoserna ska det regna allra mest i Värmland och Dalarna, två landskap i mellersta Sverige som gränsar till Norge.

Extremvädersvarning i Norge

Ovädret Hans har namngetts av Meteorologisk institutt i Norge, och svenska SMHI använder samma namn. I delar av södra Norge rådde under måndagen röd varning på grund av Hans, som där har fått beteckningen extremväder. För att kallas storm ska vindstyrkan vara minst 25 meter i sekunden, men i extremväder kan det vara nederbörd eller andra förhållanden som orsakar fara.

I Akerselva, som flyter genom Oslo, är vattenmängden på måndagen 20 gånger det normala, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK.

Det är vatten- och avloppsverket i Oslo som har ökat avrinningen till floden för att nederbörden att rinna undan ur staden, där flera gator har svämmat över. Vattenmängden i Akerselva är i normala fall en kubikmeter per sekund. På måndagen var man uppe i 20 kubikmeter per sekund och enligt vattenverket kan vattenmängden öka ytterligare.

Gränsen för vad vattendraget kan klara av utan att det blir farligt för byggnader i närheten är 27 kubikmeter per sekund, eller 25 kubikmeter om vattenståndet är högt flera dagar i rad.

En polis i signalgul regnrock står i knädjupt vatten en bit ifrån en polisbil på en översvämmad gata.
Bildtext I Oslo svämmade flera gator över på måndagen.
Bild: EPA-EFE

Vägar kollapsar och tåg spårar ur

Enligt Expressen har svenska Jönköping också drabbats hårt av ovädret. Det kraftiga regnvädret har bland annat fått vägar att kollapsa.

Under söndagen fick den lokala räddningstjänsten i Jönköping in 65 larm med koppling till ovädret. Största delen handlade om översvämmade källarlokaler.

Bilar bärgas på en översvämmad väg. Även bredvid vägen står vattnet högt och på andra sidan vägen syns fler utryckningsfordon.
Bildtext På måndagen svämmade Västkustvägen E6 över utanför Malmö.
Bild: EPA-EFE

Det kraftiga regnet fick ett tåg med personvagnar att spåra ur mellan Hudiksvall och Iggesund strax efter lunchtid på måndagen. Banvallan rasade till följd av ovädret och två av tågets fyra vagnar spårade ur. Tre personer fördes till sjukhus.

Musikfestivalen Digiloo som skulle ordnas i Söderköping på söndagen ställdes också in på grund av åskväder.

Störningar i trafiken

Ovädret har orsakat störningar i flyg- färje- och vägtrafiken till och från Sverige.

Bolaget Polferries har ställt in söndagens och måndagens färjetrafik mellan Sverige och Polen. Också Stena Line har ställt in färjetrafiken under måndag kväll och tisdag morgon mellan Karlskrona i Sverige och Gdynia i Polen.

Två flyg på väg mot Stockholm Arlanda flygplats styrdes på söndagen om mot Oslo. Ovädret orsakade under söndagen förseningar i flygtrafiken på flygplatserna Arlanda i Stockholm och Landvetter i Göteborg. Under måndagen uppgavs läget på flygplatserna vara mycket bättre.

Ovädret hade fram till måndag eftermiddag inte orsakat störningar i flyg- eller färjetrafiken mellan Sverige och Finland.

Källor: STT, Aftonbladet, Expressen, SVT, DN, NRK

Artikeln uppdaterades kl. 21.27 med bland annat uppgifter om röd varning i södra Norge.

Artikeln uppdaterades kl. 21.44 med fler uppgifter från Norge.