Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tio osålda bostäder i Drottningstranden – mäklare tror affärerna börjar löpa nu när bostadsmässan är slut

En drönarbild över bostadsområdet
Bildtext Bostadsmässan är över och så småningom får Drottningstrandens nya invånare flytta hem. Arkivbild.
Bild: Erik Vierkens

Än finns det möjlighet att skaffa sig ett hem på bostadsmässområdet Drottningstranden i Lovisa.

De flesta av mässans objekt har låtit byggas av samma person eller familj som ska bo där. Men det finns också en del bostäder på området som ska säljas. Flera av dem har hittat nya invånare, men en del har inte gått åt än.

I höghuset av trä finns det ännu fem lediga lägenheter i olika storlekar. De ligger på den femte och översta våningen.

– Huset har 33 lägenheter och 28 av dem har sålts, berättar Ilkka Rainio som är vd för byggbolaget Cubesta.

Stadens bostadsbolag Lovisa bostäder köpte 26 av husets lägenheter redan innan det började byggas. Lägenheterna ska hyras ut och Rainio har hört att staden hittat hyresgäster till alla. De får flytta in i början av september.

På bilden ser man bostadsområdets byggarbetsplats. På bilden är ett höghus och till vänster ser man presenningar.
Bildtext Trähöghuset har ännu en handfull lediga lägenheter på den översta våningen. Bilden är tagen lite innan bostadsmässan började.
Bild: Lone Widestam / Yle

För att få fart på affärerna har byggbolaget kommit med ett intressant erbjudande åt personer som köper lägenhet i höghuset. De kan välja att få en motorbåt på handeln, eller få använda en elbil av märket Tesla i två år.

Hittills har det inte påverkat affärerna. En person som köpte lägenhet hade varken behov av bilen eller båten men fick i stället rea på köpepriset.

Parhus och flytande hus till salu

De två parhusen byggda av Kannustalo söker också nya invånare. Det finns två bostäder per parhus, en trerummare och en fyrarummare.

– Det har kommit samtal, men vi har inte gjort affärer än, säger Ulla-Maija Honkanen som är vd för bostadsmäklingsföretaget Kiinteistömaailma.

Enligt tidningen Loviisan Sanomat är alla åtta lägenheter i Drottningstrandens radhus reserverade. Byggföretaget Rakennusapu Puumalainens vd Tomi Puumalainen säger till tidningen att det är fyra personers kö till vissa av lägenheterna, och att affärerna kan göras genast när mässan är slut.

Byggföretaget har planer på att bygga ett radhus till i Drottningstranden.

Några av Drottningstrandens småhus har också varit ute på marknaden. Enligt Loviisan Sanomat har ett av dem sålts, ett hus byggt av Jukkatalo med fem rum och kök.

Ett trähus som flyter ovanpå en ponton på vattnet.
Bildtext Det flytande huset har väckt uppmärksamhet, men ännu har inte den nästa ägaren uppenbarat sig. Arkivbild.
Bild: Katarina Lind

Det andra småhuset som är till salu är det flytande huset Lovisea, ett av mässans stora dragplåster. Mäklaren Laura Karvonen från OP Koti Uusimaa berättar att intresset för huset varit stort men att det inte hittat nya invånare än. De bästa dagarna har över 3 500 personer varit inne och tittat på nätannonsen.

– Det växer inte köpare på varje gren, det är frågan om ett ovanligt objekt, säger Karvonen.

Huset kostar 795 000 euro.

Både Karvonen och Ulla-Maija Honkanen tror affärerna börjar rulla på nu efter att mässan är över. Nu kommer man åt att slutföra sådant som blivit ofullbordat, och intresserade köpare får bekanta sig med husen i lugn och ro tillsammans med en mäklare.

Diskussion om artikeln