Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommuner uppmuntras att anställa konstnärer: ”Det skulle visa att vi spelar en roll och förtjänar att få betalt”

Uppdaterad 08.08.2023 13:28.
Kvinna ser in i kameran.
Bildtext Alexandra Sandbäck tycker att det är viktigt att det händer saker på jobbfronten för konstnärer. – Man hör inte om diplomingenjörer som lever på stipendier, säger hon.
Bild: Privat.

Det kan ge stort mervärde och livskvalitet för invånarna ifall kommunerna anställer konstnärer. Det säger konstnären Alexandra Sandbäck om ett initiativ från Österbottens förbund.

Förbundet erbjuder kommunerna i Vasaregionen och Jakobstadsregionen stöd för att anställa konstnärer. Erbjudandet är viktigt, enligt Alexandra Sandbäck.

– Vi behöver se riktiga anställningsförhållanden för bildkonstnärer.

Sandbäck frågar sig i vilka andra branscher det finns högt utbildade människor som är i samma situation som bildkonstnärer.

- Man hör inte om diplomingenjörer som lever på stipendier, säger Sandbäck.

Hon har själv varit konstnär i mer än tio år och är även ordförande för bildkonstföreningen Jakarte. Sandbäck säger att det finns många konstnärer som behöver anställning och som har mycket att erbjuda.

– Konstnärer har mycket att ge inom olika projekt, kommuner och företag. Det finns verkligen orsak att anställa konstnärer.

Genom att erbjuda anställning åt konstnärer kan samhället visa att konstnärer spelar en roll, anser Sandbäck.

– Och att det är ett värdefullt arbete som vi gör. Och att vi förtjänar att få lön för arbetet.

Förbundet ger 5 000 per region

Kulturnämnden vid Österbottens förbund har beslutat att bevilja bidrag för två regionkonstnärer, en i Vasaregionen och en i Jakobstadsregionen. Summan är 5 000 euro per region. I sydösterbotten har Novia ett liknande projekt så därför finns inte de kommunerna med den här gången.

Pengarna ska användas till att anställa en professionell konstnär. Med hjälp av konstnärens arbetsinsats ska man förverkliga sådan verksamhet som stöder invånarnas delaktighet.

I år är det första gången som Österbottens förbund beviljar sådana här bidrag, berättar kulturchef Tarja Hautamäki.

– Ifjol hade vi ett bidrag som delades ut direkt till konstnärer. Nu vill vi pröva på att konstnären har en anställning, med vanlig lön och förmåner som hör till en anställning, pensionsavgifter och hälsovård och så vidare, säger Hautamäki.

Varför behövs det?

– Det har varit mycket prat om att då konstnärer bara får stipendier eller bidrag så får de ingen pension när den åldern kommer.

Flera kommuner har anställt konstnärer för till exempel sommarjobb, vet Hautamäki. Men det här bidraget ska gå till en riktig anställning. Om kommunerna vill får de lägga till ytterligare pengar och anställa konstnären för en längre tid.

Lönebidraget från Österbottens förbund ska sökas inom september och användas under 2024.

Konst kan vara en glädjefylld väg

Alexandra Sandbäck tänker sig att konstverk som involverar invånare kan ta många olika former.

– Allt från forskningsbaserade konstprojekt som kan leda till att man lär sig om sin kommun eller hur man kan förbättra saker. Men det kan också ta en mer glädjefylld väg, handla om välmående eller terapeutiska metoder. Det går inte att säga exakt vad kan man få ut av det.

Två personer tittar på en tavla.
Bildtext Konst kan ge så mycket till så många och på så många olika sätt, säger Sandbäck. BIlden är från en av Jakartes utställningar 2021.
Bild: Privat.

Slutresultatet är upp till konstnären och projektet, betonar Sandbäck.

– Det finns jättemånga vägar konsten kan ta för att involvera invånare och ge dem mervärde och livskvalitet.

Om Sandbäck fick drömma fritt skulle hon vilja se utmanande konst i kommunerna.

– Man behöver inte fördumma publiken utan det kan vara utmanande idéer och svåra frågor, om hur vi har det eller om framtiden. Men jag skulle gärna se att tröskeln till att ta till sig är låg och att det syns i staden, i allmänna utrymmen och kommer nära invånarna.

Eftersom det finns en bildkonstutbildning i Jakobstad behöver regionen också visa att det finns jobb, anser Sandbäck.

– Vi har många jätteduktiga konstnärer i nejden. En stor grupp som skulle förtjäna arbete om vi säger så.

”Vi ska ta tillvara det här”

Stadsdirektör Anne Ekstrand i Jakobstad är ordförande för samarbetsnämnden i Pedersörenejden. Det är den nämnden som ska ta upp ärendet, och Ekstrand hoppas regionen tar emot erbjudandet.

– Naturligtvis ska vi söka det här och ta tillvara allt sådant här, säger hon.

Anne Ekstrand.
Bildtext Jakobstadsregionen ska ta tillvara det här initiativet som dessutom inkluderar invånarna, tycker stadsdirektör Anne Ekstrand i Jakobstad.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Varför det?

– Allt som tillför något ska man ta tillvara. Och det här inkluderar också stadsborna och invånarna. Hoppas det är ett sätt att aktivera folk.

Jakobstad hade, på initiativ av Alexandra Sandbäck, en sommarkonstnär för ett par år sedan. Enligt Ekstrand kan konsten bland annat tillföra något till gatubilden och olika byggnader.

– Igår när jag gick över torget tänkte jag att vi kunde ha fina Jakobstadsbilder på upp- och nedgångarna till torgparkeringen, som har kritiserats mycket. De ser lite tråkiga ut.

Ekstrand betonar att idén inte är förankrad hos någon annan men hon nämner också sommarens konst på elskåpen i centrum som en positiv sak i gatubilden.