Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japans ex-premiärminister Aso: Nu behövs beslutsamhet gällande Taiwan

Taiwanesiska soldater vid luftvärnsartilleri nära Taipei.
Bildtext Taiwanesiska soldater vid luftvärnsartilleri nära Taipei samtidigt som Kina genomför militärövningar runt den självstyrda ön. 9.4.2023.
Bild: Lehtikuva

Japans tidigare premiärminister Taro Aso säger att läget i Taiwansundet betyder att Japan, USA och andra behöver visa stark beslutsamhet och vara redo att komma till Taiwans försvar vid en eventuell attack.

Aso påpekade samtidigt att det viktigaste nu är att se till att det inte bryter ut ett krig i Taiwansundet.

Aso, som är viceordförande för Japans regerande liberala demokratiska parti, uttalade sig i Taipei under under ett tre dagar långt besök i Taiwan.

– Jag tror att nu är det dags för Japan, Taiwan, USA och andra likasinnade länder att vara beredda på att sätta i verket en mycket stark avskräckning, sa han.

Han angav inte Kina som angriparen, men sa att det var avgörande både för Japan som granne till Taiwan och för andra länder som upprätthåller internationell ordning, att skicka det här budskapet till Kina och resten av den internationella gemenskapen.

Taiwans president Tsai Ing-wen, sa att hennes regering var fast besluten att förbättra försvaret.

– Vi söker inte militär konfrontation och vi hoppas på en fredlig, stabil och välgörande samexistens med våra grannar, men vi är alltid redo att försvara vår demokrati och vår livsstil, sa hon i samband med Asos uttalande.

Kina ser Taiwan som sitt eget territorium

Aso är den högsta japanska politiska tjänstemannen som besöker Taiwan sedan 1972.

Kina ser det demokratiskt styrda Taiwan som sitt eget territorium och har aldrig uteslutit användningen av våld för att få ön under sin kontroll.

Taiwans regering avvisar å sin sida bestämt Kinas suveränitet anspråk.

Spänningarna över Taiwan har bidragit till att Japan ökat sina försvarsutgifter. Japan har låtit förstå att en kinesisk invasion av Taiwan skulle utgöra ett hot mot Japan.