Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Katten i trädet kan få vänta – men visst räddar brandmän tiotals djur varje år

katt på gren
Bildtext Ofta har katten kommit ner på egen hand innan räddningsverket är på plats. Men om ett djur hamnat i en skorsten eller slambrunn är det bäst att proffs tar hand om räddningsarbetet.
Bild: YLE

Varje år får Österbottens räddningsverk uppdrag som gäller till exempel hästar, hundar och fåglar som har fastnat eller skadat sig. I en del fall kunde det ändå löna sig att vänta med att ringa nödcentralen, uppger brandmästare.

Senast var det en svan i Vasa som räddningspersonal förde till veterinär.

– Det var i Sandö, en svan i strandvattnet hade problem att röra sig, uppger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen.

Varje år kommer ungefär 30 uppdrag in som gäller djur, oftast hundar, katter, kor, hästar och fåglar. Enligt Isomöttönen handlar det ofta om att djuret har fastnat och är för trött för att ta sig ur till exempel vatten eller nät.

Det kan också handla om att djuret finns på en plats där ingen orkar dra upp det eller att det är något farligt ställe som till exempel skorstenar eller slambrunnar.

”Finns inga döda katter i träd”

Några gånger per år får räddningsverket larm om katter som inte tar sig ner ur träd.

– På räddningsverket brukar vi säga att det inte finns döda katter i träd.

Isomöttönen förklarar; ibland skulle det vara bra om man orkar vänta en stund så kommer katten ner på egen hand, till exempel då den blir tillräckligt hungrig.

– Ganska ofta är det också så att när vår personal närmar sig katten så kommer den själv ner så att vi inte hinner göra någonting.

Man i brandmanskläder framför utryckningsfordon
Bildtext De absolut flesta uppdragen för räddningsverket, cirka 800 per år, gäller människor i nöd, uppger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Ofta ägaren som har större nöd än djuret

Ibland blir det ändå en brandman som hämtar katten med hjälp av stege eller räddningsverkets skylift.

– Räddningsverket hjälper också djur men man måste komma ihåg att räddning av människa alltid är prioritet nummer ett. Katten får vänta ifall det kommer ett mer brådskande uppdrag.

Enligt Isomöttönen kan det också handla om nyhjälplöshet, att folk inte vet hur de ska agera.

– Många gånger är det ägaren som har större nöd än djuret självt, uppger Isomöttönen.

De allra flesta uppdrag för räddningsverkets del gäller naturligtvis människor. Varje år rycker räddningsverket ut till cirka 500 trafikolyckor och till första delvård ungefär 300 gånger. Automatiska brandlarm kommer ungefär 600 gånger per år.

Statistiken ovan baserar sig på siffror från 2019 till slutet av juli i år. Österbottens räddningsverk blev från nyår större och är nu lika stort som Österbottens välfärdsområde.

Diskussion om artikeln