Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riikka Purra: Mycket oroande om SFP försöker få regeringen på fall

Uppdaterad 08.08.2023 16:13.
Riikka Purra (Sannf) svarar på 4 snabba frågor – om regeringens framtid, sina 15 år gamla skriverier i samband med bloggen Scripta, förtroendet för Wille Rydman som minister och sommarens politiska händelser. - Spela upp på Arenan

Sannfinländarnas partiordförande, finansminister Riikka Purra är mycket oroad över de färska regeringskritiska utspelen från SFP-håll.

SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet uppgav nyligen i en stor intervju för Helsingin Sanomats månadsbilaga att hon anser att SFP är på villovägar då partiet medverkar i en regering tillsammans med Sannfinländarna.

– Om det finns regeringspartier med sådana målsättningar, som man driver explicit i offentligheten, är det mycket oroande, säger Riikka Purra i en intervju för Yle.

Purra anser att det främst är SFP:s uppgift att utreda saken.

Motsättningarna mellan Sannfinländarna och SFP har varit tydliga ända sedan regeringen tillträdde tidigare i somras. Svenska riksdagsgruppen vägrade godkänna Vilhelm Junnila som näringsminister, och Riikka Purras egna skriverier på sociala medier har fått SFP:s förtroende för Purra att vackla.

Eva Biaudet på väg in genom Ständerhusets aula
Bildtext Eva Biaudet var kritisk redan under regeringsförhandlingarna på Ständerhuset.
Bild: Silja Viitala / Yle

Biaudet är tydlig med att hon vill fälla regeringen, och hon har fått med sig ett flertal partimedlemmar som öppet flaggar för ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

– Jag vet inte om vi har några möjligheter att påverka Biaudets åsikter i det här avseendet, men vi utgår naturligtvis ifrån att alla regeringspartier har förtroende för regeringen. Annars kan regeringen inte finnas till, säger Purra.

Ingen orsak att byta ut Rydman

Vilhelm Junnila efterträddes på näringsministerposten av Wille Rydman, som också varit i hetluften på grund av rasistiska skriverier. Helsingin Sanomat uppgav tidigare i somras att Rydman använt rasistiskt språkbruk i privata meddelanden till sin före detta flickvän.

Riikka Purra anser att Rydman trots allt kan fortsätta som minister.

– Wille Rydman har både mitt och Sannfinländarnas samt hela regeringens förtroende, säger Purra.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) har betecknat Rydmans skriverier som osakliga men ser inga hinder för att fortsätta regeringssamarbetet.