Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt förbud: Ryskägda taxiföretaget Yango får inte dela finska kunduppgifter med Ryssland

Uppdaterad 08.08.2023 12:04.
En vit taxibil med företaget Yangos logo.
Bildtext Yango, med ägare i Ryssland, får inte dela finländska taxikunders uppgifter till ryska myndigheter.
Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Dataombudsmannen förbjuder taxiföretaget Yango att skicka finländska kunders uppgifter till Ryssland, åtminstone för stunden. Yango ägs av ryska nätbolaget Yandex.

Det tillfälliga förbudet träder i kraft den 1 september och gäller i tre månader till slutet av november, uppger Dataombudsmannen i ett pressmeddelande.

Förbudet baserar sig på en ny lag i Ryssland som ger den ryska underrättelsetjänsten rätt att ta del av uppgifter som rör taxiverksamhet.

Den ryska lagen, som träder i kraft i september, skulle därmed innebära att Ryssland får tillgång till finländska kunduppgifter, bland annat plats- och adressinformation, via Yangos applikation.

Yango klarar inte av att skydda uppgifterna

Enligt Dataombudsmannen kan Yango i och med den ryska lagen inte längre ta i beaktande EU:s lagstiftning kring skydd av personuppgifter.

”Lagstiftningsreformen i Ryssland försvagar avsevärt Yangos skydd av personuppgifter”, uppger Dataombudsmannen.

Dataombudsmannen konstaterar att det enda alternativet därför är att förbjuda Yango att överföra kunduppgifter till Ryssland.

Ett dylikt förbud kan endast införas på visstid och högst i tre månader.

Yango har sedan Ryssland attackerade Ukraina förbjudits i Baltikum. Ett liknande förbud är däremot inte möjligt i Finland.

Kriget i Ukraina har ändå lett till bojkott av Yango i Finland.