Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

På en åker i Retlahti by finns konstverket där Lojoungdomar berättar om sina drömmar – utställningen är en del av Lojo 700-års jubileum

Utställningen i Retlahti by i Lojo pågår fram till slutet av oktober. På utställningen ses plagg som Lojoungomar målat sina drömmar och önskningar på.

Vid Gallery Tyynelä i Retlahti by i Nummi pågår en utställning där plagg hänger på tvättlinor. Det är hundratals ungdomar från Lojo som målat eller skrivit sina drömmar och önskningar på plaggen.

Idémakarna heter Terese Kühl och Timo Ahjotuli. Utställningen med plaggen kommer att stå kvar till slutet av oktober. Efter det blir den digital och finns att återse på stadsbiblioteket i Lojo. Utställningen heter ”Toiveiden pyykkinaru”, fritt översatt drömmarnas klädstreck.

– Alla t-shirts och plagg fotograferas och digitaliseras. De här plaggen kommer inte att ställas ut i biblioteket, berättar Terese Kühl.

Två personer står bredvid varandra och håller i sina hattar.
Bildtext Timo Ahjotuli och Terese Kühl är idémakarna bakom utställningen med plaggen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Utställningen har sammanställts tillsammans med ungdomssektorn och skolorna i Lojo.

Det är flera hundra plagg som vajar i vinden på åkern utanför galleriet. De som vill kan försöka gissa hur många plaggen är. Vid galleriet pågår en gissningstävling för det.

Hundratals plagg med ungas drömmar om livet visas på utställning i Lojo

9:50

Plaggen har olika färger och motiven som ungdomarna målat är väldigt varierande.

– De flesta är positiva och många berör ungdomarnas närkrets, familj och vänner.

På vissa av plaggen är motiven mer globala och berör till exempel klimatförändringen eller fred.

Från bankvärlden till konstvärlden

Terese Kühl jobbade ett drygt decennium inom bankvärlden i Stockholm. Hon tröttnade på det livet.

– Jag har alltid varit en konstnär och velat utrycka mig. Timo köpte det här stället för sex år sedan och för ungefär ett år sedan startade vi arbetet med galleriet.

Själva galleriet är inhyst i en över hundra år gammalt timmerhus som renoverats för ändamålet. Som bäst pågår där utställningen ”Kosketus” (Beröringen).

– Det är fyra konstnärer som ställer ut konstverk som man kan röra vid, känna, och verkligen uppleva, berättar utställningens kurator Terese Kühl.

Det här konstverket är designat av Elli Maanpää. - Spela upp på Arenan

De fyra konstnärerna heter Mammu Rauhala, Elli Maanpää, Viivi Kiiskinen ja Sini Villi. Utställningen är öppen lördagar och söndagar fram till 24.9.

Ett konstverk på en sovande docka.
Bildtext Tyyne vilar i utställningen ”Kosketus” i Tyynelä galley.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Retlahti by hör till tidigare Nummi kommun som numera är den av Lojo stad.

Diskussion om artikeln