Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Studerande har fortfarande problem med HRT – ingen bättring i sikte

Uppdaterad 08.08.2023 13:24.
En person med långt hår står framför en biljettläsare i en spårvagn.
Bildtext Det kan dröja länge innan studerandena får rätt biljett till HRT.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Det kan ta upp till tre dagar för studerande att få sin studerandestatus uppdaterad i HRT:s mobilapplikation. Ingen förbättring i sikte.

Flera studerande har haft utmaningar med att uppdatera sina rättigheter hos Helsingforsregionens trafik HRT nu då höstterminen har inletts. Enligt HRT har tjänsten Min Studieinfo haft tekniska problem ända sedan början av juni.

Enligt HRT:s jourhavande informatör Joona Packalén är det här inget som samkommunen rår på.

– Det är mest fråga om att Utbildningsstyrelsens eller läroanstalternas system inte uppdaterar de närvarande studerandena, säger han.

Enligt Packalén är det vanligast att nya studerande råkar ut för störningar. HRT har fått in hundratals förfrågningar, men en del handlar om vanligt användarstöd.

Packalén rekommenderar att studerandena går in på Min Studieinfo och försäkrar sig om att informationen har uppdaterats där.

För tillfället går det att köpa en 30 dagars biljett med studentrabatt. Inga nedsatta priser för enskilda biljetter finns att få. Men HRT ersätter inte studerande som tvingats köpa enkelbiljetter på grund av strulet, eftersom samkommunen inte anser att felet ligger hos dem.

Inga fel i systemen, det är normalt med fördröjning

Enligt expert Juho Mikkonen på Utbildningsstyrelsen sköts uppdateringen av studerandestatus genom ett system som heter Koski. Enligt honom finns det inget att anmärka på hur systemet fungerar.

– Allt fungerar som det ska, säger han.

Det som orsakar fördröjningen är att informationen går genom många olika system.

Hanna-Mari Puuska leder de digitala tjänsterna inom det statliga datateknikcentret CSC och hon förstår att många är frustrerade och önskar att läroanstalterna skulle informera om det här.

– Folk förväntar sig nuförtiden att information löper i realtid till alla ställen. Då känns det säkert frustrerande när realiteten är en annan, säger hon.

Artikeln en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Opiskelijoilla edelleen ongelmia ostaa HSL:n lippuja – tässä jutussa kerromme, miksi näin on av Eero Lassila, Clarissa Jäärni och Katri Tihilä. Översättningen är gjord av Mathias Gustafsson.