Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Motståndaren fastnade i dopningstest – nu rycker Robert Helenius in och möter Anthony Joshua

Uppdaterad 08.08.2023 19:19.
Robert Helenius får vård av medicinsk personal.
Bild: EPA-EFE

Det blir snabba ryck för Robert Helenius. Efter helgens fajt mot Mika Mielonen väntar nu en betydligt större uppgift. Helenius ska boxas mot Anthony Joshua i London.

På lördag var det tänkt att Anthony Joshua skulle möta Dillian Whyte i London. Men för några dagar sedan blev det officiellt att Whyte hade gett ett positivt dopningsprov och han blev tvungen att dra sig ur matchen.

Efter det beskedet har promotorn jobbat för att hitta en ny motståndare till Joshua och nu är allt klart. Det blir Robert Helenius som får rycka in med kort varsel, det bekräftar managern Markus Sundman för Yle Urheilu.

Helenius gick i lördags sin första match på tio månader då han besegrade Mika Mielonen i Nyslott. Nu väntar en betydligt svårare utmaning då han ställs mot en tidigare världsmästare.

– Direkt efter matchen i Nyslott berättade jag om det här för Robert och tränaren Johan Lindström. Robert svarade direkt att han ville ha matchen trots att det inte fanns någon tid för förberedelser, säger Sundman.

Helenius: ”Jag kommer att överraska”

För sex år sedan vann Joshua över Volodymyr Klytjko och lade beslag på WBA:s och IBO:s titelbälten. Han förlorade sina bälten mot Andy Ruiz Jr. 2019 men tog tillbaka dem då han vann returmatchen.

För två år sedan förlorade han på nytt sina bälten då Oleksandr Usyk blev ny tungviktsmästare. 33-årige Joshua har gått 28 proffsmatcher under karriären och vunnit 25.

– Det är det här jag jobbar för, det gäller att vara redo. Som tur är har vi tränat bra. Nu kom en chans där Joshua vill eller tror att han får en lätt match men jag kommer att överraska, säger Helenius.

Det handlar inte om någon titelmatch men den här möjligheten motiverar Helenius.

– En VM-match har funnits i tankarna ganska länge och jag är inte redo att ge upp än, säger han.

Diskussion om artikeln