Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kraftiga vindbyar orsakade flera larm i Österbotten under tisdagen – räddningschef: Mest är det träd som fallit

Uppdaterad 08.08.2023 16:55.
Höga vågor slår mot en brygga så vattnet skvättar. Båtar ligger förtöjda i bryggan.
Bildtext Det kan blåsa uppemot 25 meter i sekunden eller till och med över det i vindbyar i Kristinestad och Närpes i eftermiddag. Så här såg det ut vid lunchtid i Kristinestad på tisdagen.
Bild: Juho Teir / Yle

De kraftiga vindbyarna har orsakat flera larm i Österbotten under tisdagseftermiddagen. Träd har fallit över vägar och elledningar, uppger räddningsverket.

Stormen, som det skrivits så mycket om på förhand, är här. Men det är verkligen inte fråga om någon rekordstorm för Österbottens del, utan snarare ett vanligt sommaroväder. Det säger räddningschef Dan Gref vid Österbottens räddningsverk.

Yle Österbotten intervjuar Gref i flera repriser under tisdagens lopp.

Under förmiddagen höll räddningsverket möte med meteorologer och fick då beskedet att eftermiddagen skulle kunna bjuda på vindbyar på närmare 25 meter i sekunden eller till och med mer ute vid kusten, i Närpes och Kristinestad. Vinden beräknades vara som kraftigast vid 15-16-tiden.

– Vi har redan fått in en del larm om träd som har fallit. Vi håller beredskap vartefter enheterna kallas ut och vi är beredda att kalla in mer personal om det behövs, säger Gref.

Gref uppger att enligt meteorologerna mattas vinden av ju längre norrut man kommer i Österbotten. Från 25 meter i sekunden i Kristinestad och Närpes till någonstans mellan 20 och 25 sekundmeter mellan Närpes och Vasa. Norr om Vasa ska vinden enligt prognosen hålla sig under 20 meter i sekunden.

Man i klädd räddningsverkets kläder står framför en brandstation.
Bildtext Räddningschef Dan Gref på Österbottens räddningsverk följer noga med läget med stormens framfart i Österbotten.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Strax före klockan 16 bekräftar Gref i en ny intervju att vindbyarna nog lokalt varit rätt kraftiga och orsakat flera larm, drygt 20 stycken.

– Mest är det träd som fallit, fortfarande. En del över vägar, andra över elledningar. Men inget allvarligare har inträffat än så länge, säger Gref.

De fallna träden har osakat en del elavbrott.

Som mest var drygt 1 400 hushåll utan el i Kristinestad, drygt 360 i Närpes och nästan 80 i Kaskö. Också i övriga delar av svenska Österbotten har hushåll stått utan el, 260 i Korsnäs, 139 i Korsholm, 40 i Vasa, 290 i Kronoby, 84 i Nykarleby, 3 i Vörå och 510 i Karleby. Här kan du kolla läget just nu vad gäller elavbrott.

Även om vindstyrkan varit som kraftigast i trakterna kring Kristinestad och Närpes så har räddningsverket haft uppdrag längs hela kusten.

– Allt mellan Kristinestad och Jakobstad, säger Gref.

Gårdagens hetta ledde till flera falska alarm

Österbottens räddningsverk har varit beredda på stormen redan ett par dagar.

– Vi förbereder oss genom att se till att ledningen fungerar och att vi har tillräckligt med manskap på den sidan. Och sedan har vi förberett oss på stationerna och sett till att utrustningen fungerar och att de är beredda på situationen som kommer, säger Dan Gref.

Natten till måndagen orsakade åskan en del utryckningar, natten till tisdagen var däremot lugn.

Under måndagen fick brandmännen i Österbotten lov att rycka ut ett tjugotal gånger på grund av falska alarm.

– Gårdagen blev lite exceptionell, väderomslaget gjorde att brandanläggningar och privatpersoners brandvarnare reagerade. Vi var tvungna att vara ut på ett tjugotal uppdrag och normalt är det inte så ofta det händer, säger Gref.

Kvinna på elsparkcykel åker längs en grusväg. Vinden piskar träden vid sidan av vägen.
Bildtext Det kan blåsa hårt i Österbotten under tisdag eftermiddag.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Kolla gårdsplanen och spänn fast båten

Dan Gref uppmanar alla att ta ett varv på gården och plocka in det som är löst.

– Kolla över gårdsplanen så att du inte har något som kan flyga i väg.

Hur har du själv förberett dig innan?

– Jag har kollat gårdsplanen, att det inte finns någon risk där, och båten borde vara på ett bra ställe och fastspänd så allt borde vara okej.

Ute till havs gäller det att ha rätt utrustning och båtar som klarar vinden.

– Då är det okej att röra sig där, men tänk till före och inte efter, säger Gref.

Annalkande storm i Kristinestad - Spela upp på Arenan

Uppdaterad klockan 16:55 med nya kommentarer av Dan Gref.

Diskussion om artikeln